Флоренция – люлката на Ренесанса

Флоренция е един от най-обаятелните италиански градове. Мнозина я намират за по-красива и по-романтична дори от всепризнатия град на любовта Венеция. А любителите на изкуството се чувстват като преродени. Добре дошли във Флоренция – Люлката на Ренесанса!
Отгледала едни от най – великите умове на изкуството и подслонила едни от най – големите шедьоври на четката и скулптурата, Флоренция е духовна, атрактивна и обгърната от пищно великолепие дестинация. А благодарение на ревностния покровител на изкуството Лоренцо Медичи – „Великолепни” днес тя носи прозвището „Люлка на Ренесанса”.

Заобиколен от златисти пясъчни хълмове и разполагащ се на двата бряга на река Арно, градът е столица на живописния регион Тоскана и отстои на около 230 км северозападно от италианската столица Рим. Известен е като рождено място на Ренесанса и като седалище на могъщото 3-вековно управление на фамилия Медичи, като средище на търговията и финансите в Средновековна Европа и като една от 50-те модни столици в света.

И ако в превод от латински Флоренция означава „цветуща“, то тя напълно заслужава името си. Тук залезът не е просто залез, а игра на светлината с изящните извивки на сградите. Музеите, дворците и църквите не са просто забележителности, а благословени с майсторството на най-прочутите артисти паметници.
Градът не е просто град, а същинско олицетворение на една цяла епоха, където всеки може да открие своето късче изкуство, белязано с почерка на Микеланджело, Донатело, Джото, Данте, Макиавели, Вазари и още куп прочути техни съвременници. А историческият му център е обявен за Световно наследство от ЮНЕСКО през 1982 г.

Определено посещението на Флоренция ще остане сред най-незабравимите (а защо не и най-романтични) спомени в живота ви, но трябва да се въоръжите с търпение – пред всяка галерия, музей и катедрала се вият километрични опашки, не само заради несекващия туристически наплив, но и защото много от атракциите са с безплатен вход. Предимство е, че са близо една до друга и спокойно можете да изминавате разстоянията пеша.

Препоръчваме ви да се разходите по крайбрежието на река Арно, да се изгубите сред тълпата на някой от централните площади (Пиаца Делла Синьора, Пиаца дел Домо, Пиаца Санта Кроче), където като бисери в огърлица са скупчени на групички най-емблематичните забележителности (като Базилика „Санта Кроче“, Катедрала „Санта Мария дел Фиоре”, Палацо Векио, Палацо Барджело и галерия „Уфици“) или да се потопите в благоуханието на градина Боболи и прилежащия към него Палацо Пити.
А докато го правите ще попивате красотата на Флоренция с очите си – ще се удивлявате на величието в простотата на архитектурните силуети, ще се потапяте в историята на нейните тесни средновековни улици, ще се очаровате от многообразието в структурните модели и ще следвате аромата на традиционната италианска кухня, носещ е из въздуха вечерно време.

Потопете се в топлата, романтична и магнетична прегръдкана Флоренция – Люлката на Ренесанса.

Цвети Тошева

Източник:https://travel.rozali.com/po-sveta/florenciia-liulkata-na-renesansa.html