Как се създават „чисти” диаманти

Смята се, че към момента един от всеки четири диаманта на пазара е „кървав” – с други думи, той е добит във военна зона и е бил продаден, за да се финансира въоръжен конфликт или гражданска война. Затова сега се налага понятието „чист” диамант, но не в смисъла на високото му качество, а на неговата история.

Науката веднага се притича на помощ и пазарът на диаманти, създадени в лабораторни условия, се разширява. Създадените от човека скъпоценни камъни по нищо не се различават от извадените от земята – те са също толкова красиви, но по-евтини, добивът им не вреди на околната среда и не повдига етични въпроси.

Тези изкуствени диаманти не са с ниско качество и не могат да бъдат сравнявани с имитациите, които се предлагат в момента. Те притежават същата физична структура и химически състав, като тези на природните диаманти.

Процесът по лабораторното създаване на скъпоценния камък може да отнеме до 10 седмици и включва употребата на микровълни, миниатюрно парченце диамант (зародиш) и богат на въглерод газ – най-често метан. Под действието на изключително високата температура въглеродните атоми от газа кристализират и се натрупват върху зародиша – така той нараства.

Пазарът на синтетични диаманти все още е значително по-малък от този на природните, но се очаква до 2026 да бъдат произведени 20 милиона карата от тях. Какъв ще бъде успехът на лабораторните диаманти зависи и от отношението на потребителите им и доколко те държат на природния им произход, за сметка на кървавия бизнес, който често стои за тях.
Автор: Росица Ташкова