Нов български сорт пипер “Ивайловска капия” с отлични качества!

ИВАЙЛОВСКАТА КАПИЯ – С ПРЕСТИЖНО ОТЛИЧИЕ!

Сортът бързо доби популярност и е предпочитан на зеленчуковите борси у нас. Създаден е в Опитната станция по поливно земеделие в с. Ивайло, Пазарджик, с подкрепата на специалисти от Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Наскоро той получи приз от Съюза на изобретателите в България .
Тази година колективът на станцията разполага с посевен материал за около 800 декара.
В началото на ноември Съюзът на изобретателите в България връчи своите награди за отличили се изобретатели и селекционери на 10-то изложение „Изобретения, трансфер, иновации – ИТИ-2017“. Приз за победител в категория „Нови сортове растения и породи животни“ спечели сорт пипер „Ивайловска капия“ на авторски колектив от Опитната станция по поливно земеделие Пазарджик и Институт по зеленчукови култури „Марица“ – доц. д-р Христина Георгиева, доц. д-р Величка Тодорова, проф. д-р Стойка Машева, проф. д-р Галина Певичарова и гл. ас. Ана Самодова. По този повод разговаряхме с доц. д-р Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие „Ивайло“ – Пазарджик:
– Опитната станция по поливно земеделие, понастоящем Регионален център Пазарджик е създадена през далечната 1947 г като опитно поле към язовир „Тополница“ за нуждите на поливното земеделие. През 70-годишната си история тя допълва своята дейност при всяка промяна в статута й.
Днес извършваме научно-изследователска дейност; научно обслужване на производителите от региона, сортоподдържаща и семепроизводна дейност при основните полски и някои зеленчукови култури. Производствените ни задачи се свеждат до осигуряване на предшественици и пространствена изолация за семепроизводните култури. Произвеждаме базови и сертифицирани семена с гарантирано качество от различни сортове пшеница, ечемик, тритикале и царевица.
ПИПЕРЪТ Е МОЯТА СЛАБОСТ! Докторската ми работа е свързана с този зеленчук. Тази моя слабост си остана и до днес. На няколко пъти правих опити да започна селекция по пипера, тип капия, но липсата на пространствена изолация ми пречеше. От 2009-2010 г. благодарение на подкрепата на ИЗК „Марица“ мечтата ми да се създаде сорт с близки качества до изчезналия „Пазарджишка капия 794“ можеше да се осъществи. Благодарна съм на колегите от ИЗК „Марица“ и на екипа от ОСПЗ Пазарджик за оказаната помощ по създаването на Ивайловска капия. Днес той е факт. По-важното е, че вече е известен и търсен на пазара – особено по зеленчуковите борси в региона. За тази година разполагаме със семена за около 800 дка.
КАКВИ СА ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ НА ПИПЕР „ИВАЙЛОВСКА КАПИЯ“? Той е типичен представител на капиите. Има двустенна и по-рядко тристенна дву- или три камерна чушка с дължина до 14-16 см и ширина 6-8 см, която е светло до средно зелено оцветена, в пълна зрелост с ярко червен цвят, дебел перикарп /до 6 мм/ и високо сухо вещество /до 10 %/ с много добри вкусови качества. Лесно се бели и е подходяща за печене.
На снимката – доц. д-р Хр. Георгиева (вдясно) получава наградата.

Източник:https://agrovestnik.com/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87/
……………………………………………………………………………………..

Ивайловската капия е високопродуктивен сорт на българския пазар

Новия сорт пипер – Ивайловска капия, е с висока съдържание на сухо вещество (до 9- 10%) е създаден съвместно от Опитната станция по поливно земеделие – Пазарджик и Институтът по зеленчукови култури – Марица, съобщиха от Селскостопанската академия (ССА)
Високият процент сухо вещество правят Ивайловската капия едновеременно подходяща за печене, туршии и консумация в сурово състояние. Сортът се характеризира с двустенна, дву или трикамерна чушка често с кукичка на върха. В зелено състояние е светло до нормално зелена. Дебелината чушката (перикарпа) до 8-9 мм. Плодовете са много атрактивни и се отличават с лъскава и гладка повърхност. Това съобщи директорът на Опитната станция доц. д-р Христина Георгиева по време на среща на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов с колектива на Опитна станция по ОСПЗ – Пазарджик, проведен на 1-ви септември.
Сортът „Ивайловска капия“ е подходящ за отглеждане по технология за средноранно полско производство, но би могъл да се развива много добре и в оранжерии за получаване на по-ранна продукция. Ивайловската капия е взискателна към предшественика си. Затова е наложително да се избягва монокултурното отглеждане пипер след пипер или след други култури от сем. „Картофови“, защото това води до понижаване на добивите и влошаване на качеството на продукцията. Добри предшественици са представители от сем. „Бобови“ и „Житни“, тъй като оставят почвата чиста от плевели и с подобрена структура.
Сортът е създаден в авторски колектив в състав доц. д-р Христина Георгиева, доц. д-р Величка Тодорова, проф. д-р Стойка Машева, проф. д-р Галина Певичарова и гл. ас. Ана Самодова.

Източник: Селскотопанска академия(ССА)