Учени: Най-евтиният начин да спрем глобалното затопляне

Учени: Най-евтиният начин да спрем глобалното затопляне

Шест държави имат най-много „свободни места” за засаждане на нови дървета

Николай Киров

8 юли 2019

Най-ефективният начин за борба с глобалното затопляне е да се засадят много дървета. Трилион от тях, може би повече. И има достатъчно място за целта, твърдят швейцарски учени.

Дори при съществуващите градове и земеделски земи, има достатъчно място за нови дървета, които да покрият 9 милиона квадратни километра. Това е площ колкото територията на САЩ.

Учените изчисляват, че през следващите десетилетия тези нови дървета биха могли да абсорбират близо 830 милиарда тона от задържащия топлина в атмосферата въглероден диоксид. Това е замърсяването с CO2, което хората са произвели през последните 25 години.

Нещо повече, положителният ефект ще дойде бързо, защото дърветата абсорбират повече въглерод от въздуха, когато са по-млади.

„Това е категорични, с хиляди пъти, най-евтиното решение за борба с изменението на климата”, коментира съавторът на изследването Томас Кроутер, еколог в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Шест държави имат най-много „свободни места” за засаждане на нови дървета – това са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/ucheni-naj-evtiniiat-nachin-da-sprem-globalnoto-zatopliane-6097356