Четирите стихии в астрологията

Четирите стихии в астрологията

„Пет са основните енергии-вълни, които действат както в галктиките, така и в човешкото тяло – наричат се татви и именно те са в основата на феноменалното ни съществуване на всички нива. Тези пет енергии-вълни (татви) са обеденени в етера. Цялата материална Вселена, изградена от елементите: въздух, огън, вода и земя, включително и човешкото (според източните мислители), произлиза от етера.“(Из книгата“ Ти си това“ на Р.Чорбаджийски)

 

Всичко е енергия, а четирите стихии (елемента) са фундамента, тухлите, от който сме изградени на всички нива. Както казва талантливият астролог Стивън Аройо: „Астрологичната рождена карта се прави за момента на първия дъх и именно в този миг се осъществява нашата пожизнена настройка към космическите енергийни източници.“ Следователно нашият рожден хороскоп разкрива нашият енергиен модел и настройка към четирите елемента. С други думи казано, хороскопът показва нашето енергийно поле или нашата „аура“.

 

Затова анализът на водещите стихии в рождената ни карта е от изключителна важност като на първо място се взима в предвид стихията на нашия слънчев знак. Стихията на слънчевия знак показва от къде черпим сила в битието, към коя сфера на дейност сме естествено настроени и и кое в живота си считаме за „реално“.

 

В следващите редове можете да откриете вашата зодия и да разберете важни за вас предразположености, как да се зареждате и да подхранвате енергията си. Защото ако не го правим, ставаме нервни, раздразнителни и унили.

 

Огнените знаци са Овен, Лъв и Стрелец. Представителите на тези зодиакални знаци са хора, изпълнени с ентусиазъм, висок дух, вяра в себе си и упоритост. Това са хора на действието и им нужно пространство и свобода да изразяват себе си. Огнените хора живеят в състояние на силна възбуда и активност и за тях е жизнено важно това, за да се чувстват здрави и щастливи. Ако се почувстват отпаднали, най-благотворно им се отразяват слънчевите лъчи. Имат нужда да се „къпят“ в тях. Дългият престой в затворени пространства ги кара да линеят. Трябва да работят в сфери, където е нужно действие и бързо взимане на решения.

 

Въздушните знаци са Близнаци, Везни и Водолей. Те функционират чрез мисълта. Имат изумителната способност да се дистанцират от преживяванията си в ежедневието си и да погледнат на тях обективно. Това ги прави незаменими анализатори, защото оценката им не зависи от чувства и емоции. Боравят безпроблемно с всякаквъв вид информация. Подходящи за тях са сфери, свързани с общуването и обработка на информация. Препоръчителен за тях е интелектуалният труд. Имат нужда от чист и йонизиран въздух, най-вече планински. Зареждат се, когато дишат с пълни гърди.

 

Водните знаци са Рак, Скорпион и Риби. Те са в непрестанен допир с емоциите – и собствените, и чуждите. Долавят всеки нюанс на чувствата, но не винаги могат да ги назоват с точност. Това ги прави свръхчувствителни и често не знаят какво ги мотивира да действат. Но пък имат способността да вникват в най-дълбоките кътчета на душата си (и в душата на ближния), което бавно, но сигурно ги прави изкючително съзнателни. За тях е полезно да работят в сфера, в която свободно да изразяват емоциите си, защото им е много трудно да останат дистанцирани от вътрешните си преживявания. Могат да зареждат батериите си като често се къпят в море, река или живеят близо да воден източник.

 

Земните знаци са Телец, Дева и Козирог.За тях е от изключителна важност формата и физическите сетива, които са в досег с материалния свят. Практическият разум е над всичко в тяхната реалност. Това е добре, но прекалената им обвързаност с това ги лишава от въображение и стеснява кръгозора им. Зареждат батериите си, когато са сред природата, между дървета и тревички, ходещи боси в пръстта или газейки в калта. Полезно за тях е да се занимават с практичските си задължения и да постигат успех в материалния свят. Точно това активизира техните енергии да текат свободно и естествено.

 

В закючение бих обобщила, че за да бъдем здрави и щастливи е добре да не правим компромис с нашите вътрешни потребности и рождени предразположености.

 

Валентина Радиева – Маренова, астролог

http://faktorbg.com/razpusna/news_details/354/%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0.html?fbclid=IwAR3mR4yaeCE2gdGTt1vBhvs_cxPtgmyWUErzywi4LsHCzHn9NUeokGVQNyM