Ниво на заплата в Латвия 2020


Ниво на заплата в Латвия 2020

Прибалтийските държави винаги са привличали жители на други бивши съветски републики не само по отношение на туристическите възможности, но и като трамплин, за да започнат нов живот. Територията на въпросната държава се различава най-благоприятно за тази езикова среда. Влизането му в Шенген и в Европейския съюз по това време играе важна роля за повишаване на интереса към тази страна. Но преди да решите да се преместите тук, е необходимо да разберете основния въпрос: какви са заплатите в Латвия, на които мигрантите могат да разчитат и дали местните доходи позволяват приличен стандарт на живот.

Възможности за работа в Латвия

Икономическата криза, която изпрати много от страните на планетата преди няколко години във финансовите и социалните проблеми, не заобиколи латвийската държава. Освен това към днешна дата някои от световните икономики не са успели да се възстановят от ефектите му, а други тепърва започват да се възстановяват. По отношение на балтийските държави, по-специално на страните, които ни интересуват, първото нещо, което е засегнато от негативните процеси, е възможността за заетост.

Ситуацията на пазара на труда в Латвия започна да се подобрява едва през 2017 г. Към днешна дата републиката има спешна нужда от персонал – както от висококвалифицирани специалисти, така и от обикновени работници, готови да участват във всеки, дори и най-трудният физически труд. В същото време безработицата в страната остава на достатъчно високо ниво, което се причинява от ниските заплати. Последното обстоятелство принуждава жителите на Латвия да тръгнат в търсене на по-добър живот в съседните държави на Шенгенското пространство.

За да накарат украинците да работят за латвийска компания или просто да отидат в тази страна за работа, жителите на Украйна ще трябва да получат разрешително и да се справят с виза . Накратко, ще трябва да спазваме всички миграционни изисквания на Шенгенското споразумение, въпреки факта, че някога нашите страни бяха обединени от общо историческо минало

Минимална заплата

Както в повечето страни, в Латвия има минимална заплата, под която компаниите нямат право да плащат на своите служители. Още през 2017 г. този показател се запази на 370 евро. В момента тази сума леко се е увеличила: минималната работна заплата в Латвия през 2020 г. се е увеличила с точно 10 евро, а днес е 380 евро.

Средно латвийците работят 40 часа седмично, включително и през почивните дни. Плащането за завършена работа обикновено се изчислява на почасова база. Ако извадим всички данъци от него, можем да кажем, че служителят получава 300-310 евро.

Ако разделим тази сума на броя отработени часове, се оказва, че с минимална заплата тук вече можете да спечелите 1,87-1,93 евро на час, като вземете предвид платени данъци и такси.

Този подход се прилага за всички служители, с изключение на тийнейджърите – за тях минималната заплата не може да бъде по-ниска от 2,4 евро на час. Действащото законодателство обаче не позволява работният им ден да продължи повече от 7 часа.

Трябва да се отбележи, че днес минималната заплата от 380 евро в Латвия получават 21,5% от населението или 177,8 хиляди души.

Не бива да се забравя, че за всяка област на заетост тук е минимална заплата. Например, начинаещ полицай ще получи 600 евро – 100 евро повече в сравнение с миналата година. Но заплатата на шефа на полицията ще бъде 2500 евро. Трябва обаче да се има предвид, че заплатата в Латвия зависи не от длъжността, заемана от конкретен гражданин, а от броя на задълженията, които изпълнява. Ето защо двама различни служители, заемащи едни и същи позиции, могат да имат различни заплати.

Среден доход

Средната заплата в Латвия през 2020 г. в евро има тенденция да се увеличава. Така през изминалия период нивото на доходите на гражданите, работещи в големи и средни компании, се е повишило средно с 6%, а с 4% – за служителите в малките форматирани предприятия.

Най-висок ръст на заплатите се наблюдава в следните области:

 • фармацевтични продукти;
 • осигуряване;
 • химическа промишленост.

В същото време си струва да се отбележи спада в заплатите в някои области. Те включват научно-техническо направление, транспорт, съхранение.

Средно в частния сектор на икономиката на страната днес средната работна заплата достига 881 евро, а в публичния – 897 евро. За удобство ето средните цифри в таблицата:

Обхват или позиция Плащане (в евро без данък)
Държавни и общински служители 894
директор 832
Митнически инспектор 795
Актьорът 735
Специалист по банково кредитиране 735
зъболекар 895
медицинска сестра 466
водопроводчик 597
фризьор 415

Според Латвийската статистическа агенция средният доход на гражданите през първото тримесечие на 2018 г. достига 886 евро на месец без данъци. След като плати всички такси на ръка, средният латвийски може да получи 648 евро.

Който получава най-високата заплата

Разбира се, много хора се интересуват на кои длъжности е предвидена най-високата заплата. Веднага обърнете внимание, че най-високите проценти са различни финансови и IT сфери. Сравняването на заплатите по професии в Латвия ще позволи малка таблица:

офис Заплата (в евро)
Директор по информационни технологии 2775
Директор по логистика 1715
Търговски директор 1753
Брокер 1153
Финансов анализатор 1144
Специалист по финансови пазари 1123
Софтуерен инженер 1650
Специалист по сигурността на информационните технологии 1438
Ръководител на националния пазар 1540

Лесно е да се види, че според горните данни най-високите нива на възнаграждение са отбелязани от висшите ръководители във финансовия сектор и търговията.

Колко можете да спечелите в Рига

Трябва да се помни, че стойността на заплатите зависи не само от сферата, в която служителят работи. Определящият фактор често е регионът, в който се намира предприятието, а понякога и градът. В големите населени места заплатите са малко по-високи, отколкото в малките градове. В същото време не трябва да забравяте за конкуренцията, която ще бъде по-висока, толкова по-голям е градът, в който решавате да се установите.

Що се отнася до Рига, съвсем логично е, че голяма част от работещото население иска да се премести тук. Средната заплата в Рига през 2020 г. е 936 евро. Този показател се счита за най-високия в страната в сравнение с други населени места. Най-ниското ниво е регистрирано в Даугавпилс – 582 евро, 678 евро в Курземе, 680 евро в Земгале.

Няма особени разлики в заетостта с други градове. Единственото предимство е, че обслужващите могат да печелят малко повече в Рига, отколкото в други региони, поради туристическата атракция на латвийската столица. Например заплатата на прислужница в Рига достига 500-520 евро, докато в други градове максималният лимит е 417 евро. Минималната заплата в Рига обаче е типична главно за хотелиерския и туристическия бизнес – средно 400-500 евро.

облагане с данъци

Както във всяка държава и тази балтийска държава е разработила своя собствена система за събиране на данъци:

 1. Печеливша – 24% и се събира от всички граждани на страната.
 2. Социален – размерът му зависи от района, в който служителят работи. Ако обаче е нает, тогава размерът на таксата няма да надвишава 11%, но за работодателите той достига 24%.

Всички приходи от социалните помощи се прехвърлят в системата за задължително пенсионно осигуряване. Освен това всеки гражданин може да открие своя индивидуална пенсионна сметка.

Не забравяйте за данъка върху недвижимите имоти, който латвийците плащат ежегодно, данъка за магистралите, а от 2016 г. и за използването на автомобили, които са регистрирани в чужбина.

Повече за данъците в пол: „Данъчна система и данъчни ставки в Латвия през 2020 г.“

Заплати в Латвия в сравнение с други страни

Според данни от началото на януари 2020 г. равнището на заплатите в Латвия е на трето място сред всички страни от ЕС. Сравнявайки, където нивата на заплатите са по-високи в Естония, Латвия или Литва, със сигурност може да се каже, че сред всички балтийски държави Латвийската република е твърдо на последната позиция:

 • Литва – 987 евро на месец;
 • Естония – 976 евро;
 • Латвия – 886 евро.

В случая и в Латвия, и в Литва минималната заплата е 380 евро. Тази цифра е само по-ниска в България – 235 евро /305 евро 2020Г./ и Румъния – 275 евро. В същото време в други европейски страни минималният доход се разпределя, както следва (в евро):

 • Чехия – 407;
 • Унгария – 412;
 • Словакия – 435;
 • Хърватия – 433;
 • Полша – 453.

Най-популярни са жителите на Люксембург (1999 евро), Холандия (1552 евро) и Германия (1498 евро). В същото време в страни като Швеция, Италия, Дания и Австрия няма такова нещо като минимална заплата.

Какъв е жизненият стандарт, който можете да очаквате в латвийската държава

Предвид ниските доходи на гражданите, цените в Латвия не са твърде високи. За да разберем по-добре дали е трудно или лесно да живеем в тази страна, е необходимо да разберем как се сравняват стандартът на живот и средната заплата в Латвия. Както се оказа, средният гражданин на месечната си заплата може да живее съвсем нормално.

Например месните продукти струват от 1 до 5 евро за килограм. Цените на млечните продукти зависят от страната на производителя. Например, твърдото сирене може да се закупи за 4 евро / кг, а можете да купите за 6 евро за 1 кг. Един литър мляко ще струва около 0,6 евро.

Медицината в тази страна е безплатна за всеки, който има задължителна здравноосигурителна полица. Латвийският мъж обаче трябва да харчи около 60 евро годишно. Един литър бензин тук струва около 1,4 евро. Що се отнася до забавленията, можете да отидете на кино за 7 евро, да пиете кафе – за 2.

Въпросите с недвижими имоти също са важни. Да, наемането на обикновен апартамент започва от 150 евро. Трябва да добавите около 200 евро за комунални услуги и интернет. Накратко, латвийските заплати са достатъчни за всичко, но в много скромни граници, без съкращения.

 

https://poradnuk.com.ua/bg/sredna-zaplata-v-latviia-prez-g-minimalnata-zaplata.htm