„Аз съм ЮРИЙ ГАГАРИН от небето”!

„Аз съм ЮРИЙ ГАГАРИН от небето”!

В ранната утрин на 12 април 1961 година ракета-носител изведе орбита кораба „Восток“ с първия космонавт на Земята, гражданин СССР и на Света, Юрий Гагарин. Какво си спомнят за този ден неговите сънародници?

  1. Александър Ракитски, преди да се пенсионира, е бил инженер-конструктор, през 1961 година е бил в първи клас (също както пишещия тези редове) в Петербург (тогава Ленинград). Денят на полета на Гагарин в космоса според него е бил „един от последните светли спомени на съветския народ“. Ето какво разказва той:

„12 април 1961 година, Ленинград, 216-то училище, близо до „Владимирски проспект“, първи клас, трети час – аритметика. Учителката Татяна Ивановна преподава урока, нещо говори, а ние старателно дремем зад чиновете. Както винаги, едно момче прави маймуджелъци и всякакви физиономии. Ние се смеем, а него го изгонват от класната стая.

Изведнъж, след като бяха минали 5-6 минути, той влита в клас и крещи, че са изстреляли космонавт! Пак го гонят. След четири ми­нути влиза заместник-директорът по учебната част и ни съобщава, че СССР е изпратил в орбита първия космонавт – Юрий Гагарин, а занятията днес се отменят.

Ние, първолаците, излязохме на „Владимирския проспект“ и по­бягнахме към „Невски“. А там, като при манифестация за 1 май, ви­дяхме радост и сълзи от щастие, хората пееха и танцуваха. Баща ми каза вечерта, че така е било на 9 май 1945 година (когато Русия е празнувала края на Великата Отечествена война – бел. ред.).

„В очите на всички имаше сълзи, много сълзи и щастие”!!!

  1. Анатолий Солодухин е бил изпитател на косми­чески апарати на космодрума Байконур.

„За мен и колегите ми 12 април 1961 година и събитията, свързани с него, за цял живот останаха най-незабравимите“, пише той.

„Ние бяхме замрели в очакване. Нервното напрежение достигна предела. Чуваше се бученето на наземната апаратура, на пултовете гаснеха и светваха разноцветни транспаранти. Нервите на всички бяха напрегнати до предела. В тишината се чуваха една след друга заповедите на ръководителя на стартовата служба инж. Кирилов.

„Ключът на старт!“

Операторът на централния пулт на управлението на ракетата Чекунов със завъртане на специалния ключ включи автоматиката за изстрелването на ракетата. И накрая последва кратка, властна ко­манда:

„Пуск!“

„Издигане!“

„Тъй вярно, издигане!“ – гръмко заяви Чекунов в 9 часа и 07 минути московско време.

Освободиха се и се отдалечиха настрани опорите на пусковата установка. От засилващото се бумтене на ракетните двигатели бунке­рът трепереше, ушите ни бяха заглъхнали.

„Тръгнахме!“ (Поехали!) – прозвуча от високоговорите­ля гласът на Юрий Гагарин!

Когато изтичахме от бункера, в лицето ни удари ярката светлина на априлското слънце, а ушите ни заглъхнаха от засилващия се рев на отдалечаващата се ракета с космическия апарат и първия човек на борда. Ракетата се издигаше бавно.

Но ето, че пое, все повече ускорявайки и ускорявайки полета си. В паметния 12 април 1961 година над планетата изгря утрото на космическата ера!

Омагьосани, ние стояхме на входа на бункера, и вдигнали глави нагоре, гледахме отлитащия Гагарин. В очите на всички имаше сълзи – сълзи на радост“.

  1. Румия Нурсканова през 1961 година е била на пет години и заедно с баба й са първите хора, посрещнали Юрий Гагарин след приземяването му в Енгелския район. Те жи­веели на село, а на 12 април садели в градината картофи:

„През цялото време се въртях и гледах в небето. Видях две чер­вени точки, но баба ми се скара и каза да продължа да садя картофите. Увлякох се в работата и забравих за този обект, а по-късно на земята видях огромен брой въжета, от които се надига оранжево чудовище и върви срещу нас. Казвам на баба: „Виж, не искаше да гледаш в небето, а сега той идва към нас“. Тя погледна, стана, хвана ме за ръката и започна да се моли. Аз, разбира се, се изплаших и се притиснах към нея.

След това ние побягнахме към нашия дом. В този момент той извика: „Майко, стой, аз съм свой“. Тя се спря и той сам дойде до нас. Баба му помогна да се освободи от скафандъра и видяхме лицето му, той се усмихваше. Баба попита: „Ти откъде си, кой си?“ Тогава, когато той е излетял, ние изобщо нищо не знаехме, у дома нямаше радио, нямаше електричество. Той отговори, че е от кораба. Баба се учуди и каза: „Откъде ти кораб, та тук няма вода.”

„Аз съм от небето“, отговори космонавтът ЮРИЙ ГАГАРИН!

ГЕРОЙ НА СВЕТА ЧОВЕШКИ

Юрий Е,

ГАГАРИН Е,

Герой от, ВИСИНИТЕ!

На човешкий род,

Един Е,

На Света,

ВЕЛИК!

 

акад. Николай Иванов Петров,

Председател на Българското Астронавтическо Дружество, клон ЯМБОЛ

10.04.2021г.

Гр.Ямбол