ИЗЛОЖБА – 60 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ НА ЧОВЕК В КОСМОСА

ИЗЛОЖБА ПОСВЕТЕНА НА 60 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИЯ ПОЛЕТ НА ЧОВЕК В КОСМОСА

Днес на 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката, а датата не е избрана случайно! На 12 април 1961 година  в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур  излита космическия кораб „Восток”  с Първия космонавт Юрий Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След два дни Юрий Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят. Същата година той посещава и България.

Днес на 12 април 2021г. във фоайето на  Дома на науката и техниката „Джон Атанасов” в град Ямбол, управителя на ТО на НТС- Ямбол  Милен Михайлов откри изложба посветена на 60 години от полета на Първия човек в Космоса.

В изложбата са представени фотоси и информация за:

– Полета на първия космонавт Юрий Гагарин и неговото гостуване в България

– Първата жена космонавт Валентина Терешкова, полетяла в космоса на 16 юни 1963г.

– Американския космически кораб „Аполо11” , който достига Луната  и чийто екипаж в състав Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин  на 20 юли 1969г. , чрез спускаемия апарат „Ийгъл” кацат на Луната и Първият човек стъпил на Луната   Нийл Армстронг.

– Приноса на българина Иван/Джон/ Ночев   в изработването на реактивните двигатели на спускаемия апарат „Ийгъл/Орел”,  с който американските астронавти кацат на Луната.

– Първият български космонавт Георги Иванов излетял в Космоса на 11 април 1979г.

– Вторият български космонавт Александър Александров полетял в Космоса  на 07 юни 1988г.

– Първата българска космическа храна.

– Космическите совалки и международната космическа станция.

За 60 години човечеството реализира огромен скок в овладяването на Космоса, човек стъпи на Луната, робот кацна на комета, марсоход се движи по повърхността на Марс  и упорито се подготвя пилотирана мисия към планетата Марс.

НТС – Акценти