Георги Господинов и Биляна Курташева представиха в Ямбол книгата на поетесата Мария Вирхов „Вирхов блус“

Георги Господинов и Биляна Курташева представиха в Ямбол книгата на поетесата Мария Вирхов „Вирхов блус“

След като беше удостоен с престижната награда „Премио Стрега Еуропео“ и се срещна с почитатели в Берлин, Цюрих Рим, Венеция, и други  европейски градове, Георги Господинов гостува в родния си град по покана на общината.

На 30 юни 2022г. от 17 часа в зала проф.Иван Попов в Дома на науката и техниката в Ямбол,  Георги Господинов и Биляна Курташева представиха книгата „Вирхов блус“ на поетесата „бунтарка“ Мария Вирхов – Маша. Изданието се появи  на книжния пазар през 2021 г. В него са събрани нейна поезия и преводи, като някой  от творбите излизат  за първи път в антологията. Съставител и редактор на „Вирхов блус“ е Биляна Курташева, а издател ИК “Жанет 45”.

Млади театрали ОТ школата „Палечко“ на София Карастоянова представиха стихове  на Мария Вирхов. Прозвуча и изпълнение на китара на любима нейна песен на Ник Кейв. Мария Вирхов (1969 – 2011) е авторка на стихосбирките „Жълта поезия“, „Вятърът мъртъв език“ и „Танци“. През 2010 г. в Москва излиза на руски стихосбирката ѝ „Никомея“. Превежда от руски и английски текстове на Хлебников, Манделщам, Маяковски, Янка Дягилева, Павел Голдин, Ник Кейв, Том Уейтс, Дейвид Боуи. Има и три значими театрални превода от руски, реализирани на сцена от Явор Гърдев – „Чайка“ на Чехов, „Верона“ на Алексей Шипенко (Народен театър, 2000 г.) и „Руска народна поща“  на Олег Богаев (Театър на българската армия, 1999 г.).

Георги Господинов разказа за първите си  срещи с Маша, с която заедно са „мерили“ ямболските улици като деца и за общото им пробуждане към литературата. 

 

НТС – Ямбол