Среща с Мая Вапцарова и Никола Б.Вапцаров

Среща с Мая Вапцарова и Никола Б.Вапцаров

В навечерието на Деня на народните будители на 27.10.2022г. в Дома на науката техниката в град Ямбол се проведе среща на ямболската общественост с Мая Вапцарова  и нейния брат Никола Борисов Вапцаров,  племенници на големия български поет Никола Вапцаров.  Срещата беше открита от управителя на НТС – Ямбол Милен Михайлов. Тенко Тенев председател на дружеството на писателите в Ямбол представи Мая Вапцарова и нейното творчество на писател, поет и режисьор.  Мая Вапцарова е родена в град Банско. През 1969г.  завършва кинорежисура  при Ищван Сабо в Будапеща. Авторка е на няколко книги и на повече от 100 документални и игрални филма, някои от които са посветени на поета Вапцаров. Дебютът й в киното е посрещнат с много голям интерес на международния екран и печели „Златен дукат” на кинофестивала в Манхайм. Член е на СБП и носител на наградата на СБП за проза за романа си „Просяци”.  През 2007 г. е избрана за член на Съвета за електронни медии, а от 2009 до 2010 г. е шеф на регулатора. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” І степен.

Разговорите с Мая Вапцарова са били винаги вълнуващи, а разказите за големия поет увлекателни.  Мая представи и книгата „Аферата Мис Стоун”, една история за борбата на българите в Пиринския край срещу Османската империя.

Никола Борисов Вапцаров представи  книгата „Никола Йонков Вапцаров. Дело 585/1942”. Книгата е изцяло документална, в нея са публикувани факсимилета на най-важните документи от 11-те тома по делото, което се намира в Централния държавен архив.

Не беше подминат и т.н. „македонски въпрос” твърде актуален и днес, както и претенциите на северномакедонците  за етническата принадлежност на поета Вапцаров, който саморъчно е написал „ Баща –българин, Майка – българка”, той самият – Българин.

Организатори на срещата бяха Научно-технически съюзи – Ямбол, Дружество на писателите – Ямбол, Регионален съюз на ОСЗР „Г.Дражев” Ямбол.