Торта Гараш

Торта Гараш

Орехови платки:
(5 платки с диаметър 20 см.)
8 белтъка = 250 гр.
250 гр. кристална захар
250 гр. орехи
25 гр. брашно
Гараш крем:
400 гр. млечна сметана 35%
400 гр. шоколад
100 гр. кристална захар
2 с.л. ром
Глазура:
100 гр. млечна сметана 35%
100 гр. шоколад
3 с.л. олио
Приготвяне на платките:
Орехите и кристалната захар се смилат ситно на порции с чопър
Белтъците се разбиват на пяна. Прибавят се орехите, кристалната захар и брашното и се разбъркват за кратко с миксер.
Сместа се разпределя в тавички 20 см намазани с олио и дъното се покрива с хартия. Сипва се във всяка тавичка по 110 гр. от сместа о се пече 5-7 мин на 170С. Внимава се да не се препекат платките защото се втвърдяват.
Крем Гараш:
Слагаме в тенджера млечната сметана и захарта докато заврят. Прибавяме шоколада натрошен на дребни парченца и бъркаме докато се разтвори и се получи лъскава смес. Накрая се прибавя рома и се оставя да изстине. Покрива се с фолио и се оставя една нощ в хладилника да се стегне. На следващия ден се разбива с миксер за кратко, за да стане на крем.
Сглобяване на тортата:
Използваме ринг за торта с диаметър 20 см. и нареждаме блатовете с крема в него.
За намазвамето на всеки блат е нужен по 100-110 гр. крем. Слага се първия блат и се намазва със 100 гр. крем, Отгоре се поствя следващия, притиска се, маже се с крем и т.н. като се завършва с по тънък пласт крем и се изглажда хубаво. Покрива се с фолио и се слага във фризера да се стегне, ако може няколко часа.
Глазура:
Стопляме сметаната до кипване и прибавяме надробения шоколад, бъркаме докато се получи гладка лъскава смес. Прибавяме накрая и олиото (за блясък на глазурата).
Изваждаме тортата от фризера, сваляме ринга и заливаме с глазурата (30-32С). Гарнира се с натрошени бадеми оцветени в зелено.
*Понеже направих тортата за първи път, останаха от сместа за блатовете и крема. Следващият път ще ползвам тави за изпичането на блатовете 24 см и ринг 24 см.
ЖАНЕТ ЦАНЕВА
Стариге гозби…