ПРАЗНИК НА ВИНОТО В НТС – ЯМБОЛ,  2024г.

ПРАЗНИК НА ВИНОТО В НТС – ЯМБОЛ,  2024г.

         Спазвайки традицията и тази година на 14 февруари 2024г. в зала “Проф.Иван Попов” в Дома на науката и техниката, Научно-технически съюзи – Ямбол  организира конкурс за домашно произведени вина от членове и приятели на НТС – Ямбол по повод Деня и лозаря.

Кратко приветствие към гостите и участниците в конкурса изнесе г-н Милен Михайлов – управител на НТС – Ямбол. Той отбеляза, че тази година се навършват 90 години от създаването на организацията на НТС в Ямбол и 20 години от провеждането на конкурса за най – добро домашно вино, произведено от членове на НТС – Ямбол. Той обърна внимание на факта, че най – старата винарска изба в Южна България е създадена  в град Ямбол през 1924г. от Кооперация „Мискет” и тази година се навършват 100 години от нейното построяване по проект на белгийски архитект. Древните традиции на Ямболския регион в лозарството и винарството продължават и до днес, като в Ямбол е един от най големите производители в България на качествени вина „Вила Ямбол” ЕАД, която е носител на много златни медали от най-престижните конкурси за вино в света.

В България се произвежда вино от хиляди години и сега лозовите насаждения са над  600 хиляди декара. Винарските предприятия на територията на страната са повече от 350 и броят им непрекъснато расте. Тези предприятия произвеждат около 120 милиона литра вино годишно.  По количество произведено вино България се нарежда на 21-во място в света, а по данни на националната статистика на всеки българин се падат по около 24 литра консумирано вино годишно.

В България са определени следните лозаро-винарски райони:

Дунавска равнина (Севернобългарски район)

Черноморски (Източнобългарски район)

Розова долина (Подбалкански район) с два подрайона – Източен и Западен

Тракийска низина (Южнобългарски район) Този район обхваща по-голямата част от Тракийската низина – централната част, както и части от Сакар.

Долината на Струма (Югозападен район)

Комисия в състав  инж. Веска Колева – технолог по виното, инж.Веска Милкова – гл. технолог във винарска изба  „Шато Ботево” и инж. Златка Жечева дегустираха и оцениха предоставените 14 проби вина – 6 червени, 3 розе и 5 бели от реколта 2023″г.

Комисията констатира високото качество на оценяваните вина, като цвят, бистрота, аромат и балансиран вкус. Производството на  грозде и вино в Тракия по долината на река Тунджа има хилядолетна приемственост и българите в Тракия продължават традицията на бащи и деди да отглеждат лозя и да произвеждат  качествени вина.

Резултатът от оценяването е следния:

БЕЛИ ВИНА

Първо място – Тончо Тонев – букет от сортовете „Мискет”, Мускат Отонел” „Ркацители” от с.Симеоново

Второ място – Елена Попова – букет от бели сортове “Италия”, “Султанина”

Трето място – Йордан Йорданов – сорт „Мускат Джало” от района на с.Х. Димитрово

РОЗЕ

Първо място – инж.Ангел Ангелов – сорт „Червен Мискет” от района на Чирпан и „Унгарка” от долината на р.Тунджа

Второ място – Дучо Дучев –  букет от сортове „Сливенска Шевка” „Молдова” „Мискет”

Трето място – Дарина Стоянова – сорт “Хамбургски мискет” от района на Стралджа

ЧЕРВЕНИ ВИНА

Първо място – Петър Петров – сорт „Мерло” от района на Сунгурларе

Второ място – Брайко Брайков  – сорт „Мерло” от района на с.Драгоданово

Трето място – Йордан Йорданов – сорт „Мавруд” от района на с.Х. Димитрово

За Цар на виното с най много точки, беше избран инж.Ангел Ангелов – сорт „Червен Мискет” от района на Чирпан и „Унгарка” от долината на р.Тунджа

Управителят на НТС – Ямбол – Милен Михайлов връчи на участниците в конкурса грамоти и награди.

       Членовете на комисията  дадоха висока оценка на всички вина, които бяха представени и пожелаха на участниците да продължат традицията в отглеждането на лозя и производството на вино!

Наздраве!

НТС – ЯМБОЛ