70 години фолклорен ансамбъл „Тунджа”

70 години фолклорен ансамбъл „Тунджа”

На 22 април 2024 г. в НЧ”Съгласие” в град Ямбол се състоя празничен концерт „От приятели  за приятели” посветен на 70 години от създаването на Фолклорен ансамбъл ”Тунджа” и на международния ден на Земята – празник на Община „Тунджа”, която отбелязва и своята 37 годишнина.

В Деня на Земята, 44 села на Община Тунджа празнуват със самочувствие, че това е земята, която е неизменна част от живота им, от мястото, където се раждат, учат и творят децата и внуците им – бъдещето не само на Тунджа, а и на България!

През 1954 година в Ямбол, тук, по поречието на река Тунджа, ямболския педагог и цигулар Атанас Паленков, събира група от талантливи народни певци и музиканти, и полага основите на Тракийския ансамбъл за народни песни и танци!

Постепенно, в годините ансамбълът израства и става един от успешните културни институти на страната ни! Ярка следа в развитието на Тракийския ансамбъл оставя Маестро Стоян Гагов – име емблема не само в тунджанския край, а в цяла България! „Моето сърце ще спре, но сърцето на ансамбъла не трябва да спира!” това са думи – завет, изречени от Маестрото!

Достойно място сред ръководителите на ансамбъла, заема и Георги Нойков, който приема ансамбъла за своя съдба дълги години. Той е диригент на оркестъра и е първия художествен ръководител оглавил ансамбъла след кончината на Стоян Гагов.

С признателност трябва да споменем и следващите художествени ръководители на състава – Васил Шейтанов, Тончо Тончев, Кирил Тодоров, Илиана Илиева, Панайот Панайотов!

В богатата 70 годишна история на ансамбъла са записани много имена на талантливи музиканти, пев;ци и танцьори, които работят всеотдайно и с любов към нашия фолклор!

След дълга и упорита работа, не закъснява признанието и през 1972 година той придобива статут на професионален културен институт.

През 1988 година пред ансамбъла се отваря нова перспектива. След създаването на Община Тунджа, Тракийският ансамбъл е в топлата прегръдка и грижи на Община Тунджа, за което всички артисти са безкрайно благодарни на общината.

За просперитета, творческия облик и развитие на ансамбъла, от 38 години, със сърце и душа се грижи, работи и твори хореографът Петър Димитров.

Постепенно, в забързаното и трудно ежедневие на ансамбъла, не закъснява и признанието на институции и публика. Ансамбъл „Тунджа” е носител на Златен век – печат на Симеон Велики от Министерството на културата, както и грамота от министъра на културата, Юбилеен медал на НР България, Кристална огърлица, Сребърна и  Златна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци, както и Кристална лира от Министерството на културата и радио ФМ и още Златен герб от Община”Тунджа” и Ямбол, както и Златна книга от Съвета на Европейската културна общност!

Ансамбълът е носител и на международни награди от фестивали – от Франция – Почетен знак, Златна корона, Златна огърлица и Медал на честта, а от Италия се завърнаха със Сребърен делфин! А от Международния фестивал в Турция донесоха Сребърен медал, Златен мост и Почетен знак,а от Израел се завърнаха със специалната награда!

А за Петър Димитров, колкото  и хвалебствия да се кажат  все ще са недостатъчни, но не можем да подминем факта, че от 38 години той е обречен на ансамбъла, а от 24 години е неговото вдъхновение и устрем, като директор  и художествен ръководител.

Трябва да отбележим и професионалната работа с ансамбъла на Пламен Дуков – концертмайстор, на Красимира Бошева и Атанас Рекалов –репетитори.

За бъдещите поколения, за духовната история на Община Тунджа и ансамбъла, ще остане филмът  по повод 70-та годишнина на фолклорен ансамбъл „Тунджа” , който с много професионализъм, любов и респект пред българския фолклор заснеха Благовест и Катя Белеви от Българска християнска телевизия. А технико-творческия екип на ДКТ „Георги Митев” Ямбол за пореден път беше съпричастен към концертната изява на ансамбъла.

Благодарности към Община Тунджа!

Честит 70 годишен юбилей!

На многая лета Фолклорен ансамбъл „Тунджа”!