Да поговорим за Сатурн

Да поговорим за Сатурн

В дните на Козирога ми иска да ви запозная по-отблизо с планетата управител на този знак и това е Сатурн. За целта ще използвам цитат от книгата на Лиз Грийн «Сатурн – нов поглед към един стар дявол».
«Сатурн символизира един вътрешен процес, но също и натрупан опит като вид и качество. Той не означава изключително и само страдания, ограничения и дисциплина; Сатурн е символ на естествени процеси, протичащи в психиката на всеки човек, които ни позволяват да се възползваме от изживяваването на страданията, огранченията и дисциплината в името на по-висока цел и цялостност на личността. Тази планета ни помага в пътя на себепознанието. Състоянието на цялостност е идентично с архетипа на Самосъзнанието.
…Традиционната астрология приема Сатурн за злосторна планета. Дори списъкът на неговите достойнства изглежда доста потискащ – самоконтрол, тактичност, пестеливост, бдителност, а недостатъците са особено неприятни, защото се изразяват чрез чувството, което наричаме СТРАХ. Сатурн е лишен от блясъка и могъществото на външните планети, както и хуманността на личните. Посевместно се счита, че му липсва чувство за хумор. Говори се, че носи ограничения, блокиране на възможностите, тежка работа и самоотричане. Дори неговата светла страна се свързва с мъдростта и самодисциплината на човек, погълнат от земни проблеми, за когото е възмутителна дори самата мисъл, че може да се забавлява от живота. Позициятана Сатурн по зодиакален знак и дом обозначава областите на потискане на себеизразяването, където човек се чувства ограничен и се сблъсква с трудности. В много случаи изглежда, че Сатурн е свързан с болезнените ситуации, които видимо не са част от някаква наша слабост или недостатък, а просто «ни се случват». Поради последното планетата е получила названието «Господар на кармата». Този твърде потискащ етикет здраво се е залепил за Сатурн, въпреки че още най-старите предания утвърждават, че той е Пазителят на Прага, ключарят при Портата, и че точно благодарение на него можем накрая да познаем себе си и така да постигнем цялостност, а оттам – СВОБОДА.»
Замислете се само: Защо хората днес не са готови да бъдат свободни? Защото, за да си свободен се изисква да носиш отговорност за себе си, за постъпките и мислите си, за собствения си живот… Защото основен мотив за действие на съвременния човек и контрол над хората е именно СТРАХЪТ, а той се преборва, когато се изправим срещу него. По позицията на Сатурн в рождената карта се вижда от какво най-много се страхуваме.
А за да разберете къде са вашите най-големи страхове, но и шанс за най-дълбоко разбиране и свобода е нужно да си поръчате индивидуален хороскоп като за целта можете да пишете на фейсбук страницата ми или на vmarenova@gmail.com.
Бъдете свободни!
Валентина Радиева-Маренова

Снимка: картина на Теодора Филипова