В Еврозоната умните ще забогатеем по-бързо…

В Еврозоната умните ще забогатеем по-бързо…

За последните 10 години реформите са били много малко. Реформаторският период е до 2007 г. След това нищо не е направено. Въпреки това икономиката върви добре.
Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на БТВ. По думите му България е била готова след влизането в ЕС за влизане и в еврозоната, въпросът е, че това не е било приоритет.
„Явно не е било осъзнато и други теми са излезли напред. По-добре е сега да влезем, отколкото никога. Всички страхове по темата са измислени и неоснователни“, категоричен е Василев. „Някои бивши комунистически страни влязоха в еврозоната и са доволни от това, каза Василев и даде пример със Словения, Словакия и прибалтийските държави.
„Дори нащата да се забавят е важно да се даде заявка за това“. „Три са темите преди да влезем в еврозоната – цените, регулацията и интеграцията на банковия сектор и международният имидж. Тогава никой няма да казва, че сме втора категория държави.

Ще започнем да забогатяваме по-бързо – ще има по-големи инвестиции, ще ни се повиши кредитният рейтинг и доверието в държавата“, убеден е икономистът. „Според мен интересът на цялата българска държава е да влезем в еврозоната и да сме равноправни европейци. В еврозоната наблюдението на банковия сектор е по-сериозно. Цените няма да се повишат, след влизането ни в еврозоната.
Това са измищльотини на хора, които не са икономисти, а популисти. Държавите, които са влезели в еврозоната инфлацията нито се е повишила, нито намалила. Той даде за пример Литва и Латвия, където е отбелязана нулева инфлация. България е във валутен борд и валутите са фиксирани.
Едно е сигурно, нацията ще забогатява по-бързо и заплатите ще се вдигнат. Може да има някои закръглени цени, но ще има повече стоки и цените ще падат“, заяви Николай Василев. „България има неща, с които трябва да се хвали повече. Страната ни има бюджетен излишък за поредна година за разлика от Германия, например. Ако не си поискаме да влезем в еврозоната, никога няма да ни поканят“, завърши бившият икономически министър.
Министърът със сигурност е прав – той и тези като него, ще забогатеят по-бързо в Еврозоната. Практически всички обикновени хора в Еврозоната са обеднели – вкл. в Германия и Франция. А са забогатели корпорациите.
Същото ще стане и тук…
ГН

Източник: http://www.gudelnews.com/