Най-вкусните домати са българските

На-вкусните домати са българските

Доц. Даниела Ганева – директор на институт по зеленчукови култури „Марица”, е удостоена с отличието „Успелите 2017″ в конкурса „Агробизнесмен на България“. Тя е отличена в категорията „Учен с принос за утвърждаване на български сортове” за сортовете български домати „Розово сърце” и „Алено сърце”. Доц.Ганева изтъкна, че в България се създават много хубави сортове, които достигат до потребителите. „България се слави с производството на най-вкусните плодове и зеленчуци. Нека запазим този вкус и го предадем на бъдещите поколения”, каза още тя.
Сортът „Розово сърце“ е създаден от колектив в Института по зеленчукови култури „Марица” – Пловдив, чрез многократен индивидуален отбор в местна популация домати, известна в района на гр. Пловдив като „Момино сърце“. Преминал е успешно двугодишно изпитване на РХС (Различимост, хомогенност и стабилност) в ИАСАС (Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол) и е утвърден от Експертната комисия при същата агенция за нов сорт. Сортът е защитен със Сертификат №11076 от 30.10.2015 година, издаден от Патентно ведомство. Включен е в схемите на сортоподдържане и семепроизводство на ИЗК ”Марица“ Пловдив. Произведени са първите количества семена, които вече се предлагат в търговската мрежа.
Сортът „Розово сърце“ е подходящ за отглеждане както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. Вегетационният период – от поникване до узряване, е от 105-108 дни, което определя сорта като средноранен.
Растенията са индетерминантни (високорастящи). Стъблото е среднодебело със среднодълги до дълги междувъзлия. Листата са светли, двойноперести, полунаведени, с по-дребни листчета, леко засукани към върха. Съцветията са прости, разположени през три листа, формиращи 2-4 плода. Неузрелите плодове са със зелен пръстен, който почти изчезва в ботаническа зрелост. Узрелите плодове са интензивно розови, сърцевидни, много едри със средната маса 300-550 g, многокамерни, непукливи, месести, без целулоза, с нежна кожица и текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост. Сухото вещество рефрактометрично е 5,2%. Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини определят приятния сладко-кисел вкус. За добрите вкусови качества допринася и типичния доматен аромат, нежната кожица и текстура.
Сорт „Розово сърце“ е устойчив на вертицилийно увяхване.
При полски условия средните добиви са между 4800-6500 кг/дка. При оранжерийни условия могат да се получат и много по-високи добиви – 8000-9000 кг/дка.
„Розово сърце“ се отглежда на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6-8 съцветия. Сортът не изисква специални почви, за предпочитане са топли, дълбоки, аерирани, влагоемни и плодородни. Изисква редовно поливане, торене и целесъобразна растителна защита.
На шестото национално изложение „Изобретения, трансфер, иновации -2015”, което се проведе от 12 до14 ноември 2015 г. в гр. София, сорт домати „Розово сърце“ е победител в категория нови сортове.
„Розово сърце“ е резултат на целенасочена селекционна дейност за създаване на нови сортове домати с повишена продуктивност, подобрени химико-технологични и вкусови качества на плодовете, устойчиви на абиотични и биотични фактори. След проведен отбор е повишен добивът, като е увеличен броят на плодовете на съцветие, без да е понижена средната маса на плода, повишена е устойчивостта на болести. Плодовете на сорт „Розово сърце“ не се напукват, оцветяването е интензивно розово, не остава зелен пръстен, месестата част е плътна, семенните камери са малки, периферни, семената са малко на брой, дребни, кожицата е нежна, твърдостта е оптимална. Запазени са отличните вкусови качества и типичния доматен аромат.
Източник: https://agrolife.bg/
От Института по зеленчукови култури „Марица“ Пловдив работили 8 години по създаването на домата, който е богат на антиоксиданти и витамин С
До ноември новият сорт домати „Алено сърце” ще бъде патентован, след което семенцата ще бъдат пуснати на пазара. Интересът към вкусния месест зеленчук с наситен червен цвят вече е изключително голям. В Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица” в Пловдив звънят земеделски производители, които искат да закупят от семената на „Алено сърце”, казва директорът доц. д-р Даниела Ганева. Тя не крие гордостта си от факта, че само за година четири нови сорта зеленчукови култури са преминали успешно изпитанията за различимост, хомогенност и стабилност, и ще бъдат вписани в Европейския каталог на зеленчуковите култури и в списък Б на Официалната сортова листа на страната.
„Алено сърце” е най-новият сорт домати, който е високорастящ и е подходящ за отглеждане, както на открито, така и в оранжерии. Създаден е от колектив от учени и специалисти в ИЗК „Марица”, като селекционната работа е продължила цели осем години. Новият сорт е създаден, чрез многократен индивидуален отбор от съществуваща местна популация „Биволско сърце”. Подобренията в „Алено сърце” са видими и за неспециалист. При консумация вкусът е сладко-кисел, плодовете са наситено червени и имат сърцевидна форма. Големи са – средното тегло на всеки домат е между 300 и 700 грама, а добивите от декар са между 5 и 7 тона. Плодът е месест и плътен, но същевременно е с нежна кожица, която се топи в устата, а уханието му, дори да е отгледан в оранжерия, е все едно е откъснат от градината на баба. За производителите е било важно екипът учени да постигне резултати, които да гарантират, че „Алено сърце” е устойчив на болести.
„Това е продължителен и доста труден селекционен процес. Сортът е устойчив на вертицилийно увяхване и толерантен към картофена мана”, обяснява доц. Ганева. Тя разрязва един от едрите домати от новия сорт, като казва, че по външната му обвивка няма напукване и че ако „Биволско сърце” ражда по един домат на съцветие, то при „Алено сърце” е постигнато увеличаване на броя на плодовете на съцветие 3-5 плода. „Алено сърце” е по-сладък домат, което го прави изключително подходящ както за лютеница, така и за здравословен доматен сок.
„Сортът „Алено сърце” ще бъде пуснат за продажба за първа година най-рано през ноември 2017г. след окачествяване на семената и получаването на семеконтролните документи. Произведените семена са в ограничено количество, защото през тази година сортът все още се проучваше в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол”, казва директорът на ИЗК „Марица”.
Доц. Ганева обаче е категорична, че ако има търсене, в института имат готовност да увеличат семепроизводството в следващите години. В ИЗК „Марица” вече имат заповед от министъра на земеделието храните и горите за утвърждаване на нов сорт „Алено сърце” и очакват да получат сертификат от Патентното ведомство.
През тази година, успешно преминали изпитване са 4 нови сорта зеленчукови култури – домати, пипер, грах и зеле, за които ИЗК „Марица” очаква издаване на сертификати. Това е постижение с толкова много нови сортове само за година, отчитат специалистите.
Освен „Алено сърце”, друг нов сорт е пиперът „Ивайловска капия”, който е разработен съвместно с Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик. „Ивайловската капия” става перфектно за печене и консервиране, както може да се вложи и в домашна лютеница, тъй като плодовете са едри, интензивно червени, много лесно се белят след опичане и са изключително вкусни. Нов сорт е и грахът „Пълдин”, който е подходящ за замразяване и консервиране, а е и с висок добив. Образува по 15-18 броя бобове по централното стъбло.
Учените от ИЗК „Марица” са създали и нов сорт бяло главесто зеле, за късно полско производство, който са кръстили „Блян”. Отличава се с високо съдържание на витамин С – над 50 mg%. Сортът е подходящ за отглеждане и в условия на биологично земеделие. Проявява полска устойчивост към нападение от болестите мана, бактериоза и алтернариоза при естествен инфекциозен фон. Земеделският министър е издал заповеди, с които е признал четирите нови сорта, обяснява доц. Ганева. Тя обаче е категорична, че за да се продават семената от новите сортове зеленчукови култури, те трябва да са вписани в Европейския каталог на зеленчуковите култури или в Официалната сортова листа на България и да бъдат придружавани с необходимите семеконтролни документи.
Източник: http://www.monitor.bg/a/view/