Проф.Минасян: Предпочитам да имам в джоба си евро пред лев

Проф.Минасян: Предпочитам да имам в джоба си евро пред лев
Няма да има промяна в курса лев-евро, ако влезем сега в еврозоната
Винаги е по-хубаво да оперираме с твърда валута. Аз предпочитам да имам в джоба си евро пред лев. Това сподели в студиото на БНТ проф. Гарабед Минасян, който коментира темата трябва ли да влезе България в еврозоната.
По думите му проблемът има две страни – първата, това е нашият мерак. От друга страна, ние сме длъжни да влезем, защото документът, който е подписан за приемането ни в ЕС, ни задължава. Втората е свързана с Европейската централна банка, която ще има последната дума дали страната ни е готова за влизане в еврозоната. Критериите са много засилени, като към тях се прибавени още критерии за така наречените дефиците. Сега обаче ЕЦБ не проявява желание за разширяване на еврозоната. Затегнати са мерките и критериите за нейното функциониране, коментира професорът.
Според Менася страховете, че с влизането на България в еврозоната цените ще скачат са неоснователни.
Няма основание влизането в еврозоната да повлияе на цените на стоките. Но има други основания и това е инфлацията, която обаче няма да е в следствие на влизането в еврозоната. Що се отнася до това как това ще се отрази на заплатите, то цените и заплатите вървят паралелно, но това, което ще им повлия са други фактори, а не влизането в еврозоната.
Проф. Минесян е убеден, че ако влезем сега в еврозоната- курсът на лева трябва да е такъв, какъвто е сега. Ако не влезем – тогава си струва да помислим.
Той е категоричен, че има причини, които дават основания да се мисли да се откажем от валутния борд.
Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/ikonomika/biznes/prof-minesyan-predpochitam-da-ima-v-dzhoba-si-evro-pred-lev