Празник на виното в Ямбол

Ямбол ще отбележи професионалния празник на лозарите и винарите с пищен празник, посветен на „Трифон Зарезан“, на 18 февруари 2018г. (неделя). Три тона вино, кулинарно шоу с Ути Бъчваров и много настроение с концертната програма на Поли Паскова и Ансамбъл „Тунджа“ очакват всички в Градския парк на Ямбол от 11.00 до 14.00 часа. Ще бъдат пресъздадени традиционни ритуали за плодородие и благоденствие, включително кукерски обичай за здраве и берекет, а винената фиеста включва безплатна дегустация на качествени напитки и специално приготвени мезета.

Събитието се провежда вече за трета поредна година и е своеобразна прелюдия към Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отколешен винарски район и Земя на кукерите. Празникът на виното се организира от най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“, с подкрепата на община Ямбол.

През последните три години „Вила Ямбол“ превърна професионалния си празник в събитие за целия град, за което благодари най-вече на местната общност за подкрепата. През 2016-та и 2017-та година Празникът на виното събра над 10 000 души.

„Вила Ямбол“ пази традициите на винопроизводството от далечната 1924 година и до днес прославя региона на Ямбол като важен за винопроизводството център. Гордост за „Вила Ямбол” е фактът, че първата мускатова ракия в България – „Стралджанска“ е дестилирана именно тук и неслучайно тя заема почетно място в портфолиото на производителя. Базите за производство са разположени в град Ямбол и във винарска изба в град Стралджа. Вината на „Вила Ямбол“ са сред най-продаваните у нас. Зад граница избата изнася продукция за над 20 държави и приема утвърждаването на имиджа на българското вино навън като лична кауза. Доказателство за високото качество на продуктите на ямболската винарна са многобройните отличия на международни конкурси. На Винария 2017 „Вила Ямбол” спечели 1/5 от отличията и прибра Златен ритон, 9 златни медала и 4 сребърни за своите вина. Именно затова „Вила Ямбол” получи и ексклузивната награда “Бъчва на годината”, която се дава ежегодно за най-успешната изба у нас. Нейната резерва Villa Yambol Каберне Совиньон донесе единственият двоен златен медал на Mondial de Bruxelles, надделявайки над вина в много по-висока ценова категория. A нейното Kabile Мавруд и Каберне Совиньон е с три златни медала за една година – от Mondial de Bruxelles, Vinalies International и London experts in wine. Вината от тази серия се появиха на пазара през миналата година. Те са кръстени на античния тракийски град край Ямбол – „Кабиле“ и на етикета им е изобразена богинята Кибела – покровителка на древния град.
Източник: Пресцентър Община Ямбол