Астрологични консултации

“Ние сме родени в даден момент, на дадено място и подобно на реколтата от вино, ние притежаваме качествата на годината и сезона, в който сме родени. Астрологията не твърди нищо повече от това”
Карл Г. Юнг

Астро Фактор е рубриката, в която астрологът Валентина Радиева Маренова ще ни разгадава сложния път на планетите и ще представя какво влияние оказват върху живота ни. Валентина изучаваАстрология към Астроценър Урания, който е официален представител на Московската Академия по Астрология за България.

Всички са чували, че Венера е планетата на любовта, връзките и желанията. Тези дни тя започна своя ход през знака на Риби, което е достатъчен повод да обърнем поглед към нея и да й отдадем честта, която заслужава.
В звездното небе тя се различава от останалите звезди, защото свети най-ярко. Народът ни я възпял в много песни, чували сме приказки и вълшебни легенди. Това е най-ярката звезда на небосклона, изгрява най-рано и залязва най-късно. Сутрин нашите предци са я наричали Зорница, а вечер – Вечерница. Но и в двата случая говорим за Венера.
Предлагам ви един прекрасен анализ на Хауърд Саспортас, който описва достатъчно точно сферите на Венера в една рождена астрологична карта:
“Венера показва цененото и желаното от нас, какво смятаме, че ще ни достави удоволствие или ще ни направи по-завършени и цялостни. Искам да подчертая, че Венера не е само планетата на любовта и връзките – тя е свързана и с изясняването на собствената ни единтичност посредством дефинирането на онова, което ценим, скъпо ни е или смятаме за приятно. Робърт Гласкок изтъква, че глифът на Венера прилича на ръчно огледало и твърди, че това, което цениш, е отражение на същността ти, че „онова, което обичаме, е отражение на самите нас.“
И все пак, житейски факт е, че много хора трудно определят ценостите си; срещат проблеми да си ги признаят, следват или да се стремят към онова, което желат. Те или не са сигурни какви са ценностите им или се колебаят да признаят и отстоят онова, което действително желаят. Тъй като юдео-христипнските учения прегръщат саможертвата, страданието и себеотрицанието, някои хора може би вярват, че удоволствието и удовлетворението са грях….
Истината е, че ако не знаем какво ни допада, ние сме изгубени, не знаем кои сме. Ако отричаме или не действаме в съгласие с нашата Венера, ще изгубим самоуважението си, ще се опетним. За да придобием самочувствие, първо трябва да определим ценностите си, нещата, които ни доставят удоволствие и, стига осъществяването на желанията ни да не застрашава или наранява други хора, да действаме по начин, който подкрепя убежденията и стремежите ни. В противен случай ние не приемаме кои сме, което е друг начин да се каже, че не се обичаме.
Независимо дали ви харесва или не, ако не се обичаме достатъчно, ние няма да бъдем достатъчно добри и в много други области на живота, особено в сферата на връзките. Не изпитваме ли обич и уважение към себе си, никога няма да повярваме, че някой друг може наистина да ни обича и уважава. Ако ние не сме достатъчно добри за себе си, и никой друг не е достатъчно добър.
Искам да изясня как положението на Венера в наталната карта може да бъде важна индикация кое ценим и ни е скъпо, какво трябва да създадем в живота си, за да се почувстваме стойностни и да придобием добро самочувствие и самоуважение.“
Какво показва Венера в нашата астрологична карта? Най-общо казано, Венера показва какво харесваме, какво ценим в живота, как обичаме, какви емоции имаме. Силата на Венера е в нейната слабост т.е. мекота, пластичност, хармония и баланс. Венера е силна в знаците Везни, Телец, Риби. В тези знаци тя е дълбока и притежателят й ни изглежда мек и пластичен в общуването, но с вътрешна устойчивост, стабилна позиция и здрава ценностна система. В по-слаба позиция Венера е по-повърхностна (например Венера в Овен, Скорпион). Хора с такава Венера са по-груби, нападателни и драматични в общуването въпреки, че трябва да се анализират и други показатели в хороскопа, за да направим по-категоричен извод.
Всеки човек има в хороскопа си Венера и при всеки попада в различен знак. Ето и по един кратък анализ на Венера във всеки зодиакален знак:
Венера в Овен-чувствата възникват мигновено, човек е импулсивен в действията си, напорист и самоуверен, прекалено влюбчив, харесват страстните, драматични отношения.
Венера в Телец-меки и приятни в общуването, обичат лукса и комфорта, това са търпеливи и доброжелателни хора, които обичат удоволствията.
Венера в Близнаци-обичат общуването и имат разностранни интереси, не са много по дълбоките емоции, а са по-повърхностни, не са ревниви и лесно приемат разделите.
Венера в Рак-чувствителни, сантиментални, сълзливи, обичат сложните отношения и по майчински се грижат за обекта на своите чувства, лесно се обиждат.
Венера в Лъв-демонстрира престиж и изисква аплодисменти, хора с такава Венера са мили и обаятелни, обичат да се подмазват.
Венера в Дева-води се повече от ума, отколкото от чувствата, пази се от силни чувства, предпазлива е, но лесно влиза в контакт, прекалено критична към партньора и се взира в детйла.
Венера във Везни-силна позиция за Венера, дава хора, които търсят дълбоки и сърдечни привъзаности, влюбват се бързо, имат фин и изискан вкус, искат хармония в отношенията.
Венера в Скорпион-такива хора са мнителни и ревниви, изпитват прекалено силни и страстни чувства, трудно понасят разделите и обичат трудни и драматични връзки.
Венера в Стрелец-харесва престижни и достойни партньори, на които да се възхищава, харесва модерни дрехи и предмети, контактна и усмихната е, отворена към хората.
Венера в Козирог-студено и сдържано, трудно допуска някого до себе си, бавно влиза в сериозно отношения, поради прекалената си предпазливост, но веднъж влязла във връзка е стабилна и устойчива като партньор, класически стил на обличане.
Венера във Водолей-дава хора романтици и идеалисти, имат ексцентричен вкус и оригинални идеи, но винаги търсят нещо възвишено и неземно в любовта, а това доста често ги разочарова.
Венера в Риби-романтчини, нежни, меки и състрадателни хора, много често бъркат любовта със съжалението, привързват се силно към партньора си и са склонни да се жертват за него.
За да разберете в кой знак попада вашата Венера може да направите личен хороскоп и да разберете повече за себе и своите желания и вътрешни ценности.
А посланието на Венера е едно: обичайте себе си, за да получите това и от другите!
Отдайте се на любовта и я празнувайте всеки ден!

Валентина Радиева Маренова
в. Фактор/бр. 789, 16 – 22.02