Родопчани разкриват тайната на идеалното мезе

Родопчани разкриват тайната на идеалното мезе

Най-доброто мезе избраха на празника на Майсторското мезе в Широка лъка. Вещите в занаята показаха панирана, хайдушка и още видове сланина, включително и такава, която не вдига кръвното, вижте в репортажа на Vesti.bg
Телешка рибица, кървавица, наденица с праз, 10 вида сланина, луканки, пастърми, сирена и кашкавали, брънза, пача извадиха на софрата в родопското село Широка лъка.
Там се проведе празник на майсторското мезе – за втори път след дадения старт миналата година. Домашно приготвените меса и млечни продукти показаха вкуса на Родопите, а над 200 души гласуваха за най-вкусното от тях, като пускаха гласа си в урна като на истински вот. Кои са победителите и какви са тайните им за най-доброто мезе, вижте от репортажа ни.
От преди обяд първите желаещи да опитат най-добрите домашни мезета вече бяха заели местата си, а шестима производители от региона – селата Широка лъка, Гела, Стойките, вече режеха първите суджуци, сланини, пити от кашкавал и сирене, и разливаха по чашите току що подквасено овче кисело мляко. Слагаха щедро и характерната за Родопите брънза – смесени сирене, кашкавал и масло. Час по-късно опашките не спираха, а изяденото месо вече надвишаваше 10 килограма.
За доброто настроение организаторите от кметството се грижеха и с вино на корем и с хляб на скара, до който цвърчаха и дебели парчета сланина. Единственото, което се искаше от любителите на мезетата, бе да гласуват за най-доброто от тях.
Повече от два часа след началото и след изпълненията на двама гайдари от региона, хората дадоха тежкия си глас и най-доброто мезе беше избрано.
И тази година спечели 27-годишният Тодор Чакъров – той гледа животните си, 60 крави, в Гела. На масата той сложи панирана сланина, хайдушка сланина, с тайна съставка, която не сподели, кървавица, луканка, телешки салам, телешка рибица. Все пак разкри една от тайните си – любов. За панираната сланина той издаде, че тя се приготвя много лесно – за половин час само, докато за другите е нужно повече време. Хайдушката сланина например се прави един месец и съхне. Подправките са много важни.
Друг производител, Кирил Габров разкри, че за да стане хубав кашкавалът, трябва истинско мляко. Той произвежда такъв с маслини. За сланината прасето трябва да е домашно и подправките са тайната.
Земеделският производител Спас Седянков, който се занимава с това повече от 50 години, прави най-вече мляко и сирене, гледа и прасета. Както самият той казва “Който от мезе разбира, при бай Спас се спира”. По думите му перфектната рецепта освен майсторлък за сиренето е да се чака и час и половина преди да се разбърка и после да се вдигне цвикът. Той прави и свинско парено – вари го 10-15 минути, нанизва го на кончета и го закача.
По думите му всичко е хубаво, защото е екологично чисто. “Няма тук сухи млека и химии, магазините са пълни, но тровят хората, а гонят нас истинските производители, искат да откриваме фирми, защо, за кога, на 70 години съм”, казва той.
Георги Сгуровски, на 76 години, отглежда 10 коня, и прави месо за собствени нужди. Всичко е чиста продукция, споделя той. Гордее се със сланината, направена с копър, червен пипер, малко чесън, и изстискан лимон. От тази можете да ядете колкото искате и кръвното не се вдига, разкрива той. А на който му е ниско кръвното, да опита от тази, сочи към съседната чиния Георги.
Калин Сираков предложи на родопчани 12 артикула, сред които два вида луканка, кълцан суджук, наденица, салам, рибица – телешко филе покрай гръбначния стълб. Оставят рибицата да съхне. По принцип ги произвеждат за домашна употреба, но сега за празника Сиракови решили да раздадат.
Най-добрата пача се прави от крака и глава, разкрива и Румен Георгиев. Обезкостява се, вари се 4-5 часа, и после всеки слага подправки каквито иска.
Победителят получи 150 лв. награда, вторият и третият си поделиха по 100 и 75 лв., а за останалите трима участници наградата по бе 50 лв. Кметът на селото споделя, че участниците са само шестима, защото кметството само на толкова може да даде парични награди. Той е щастлив от този празник на мезето и се надява да се събират повече хора.
Източник: https://www.vesti.bg/bulgaria/edinstvenoto-selo-u-nas-kydeto-slaninata-ne-vdiga-kryvnoto-6079231

Снимка: Георги Димитров