За ума и Меркурий

За ума и Меркурий

“Ние сме родени в даден момент, на дадено място и подобно на реколтата от вино, ние притежаваме качествата на годината и сезона, в който сме родени. Астрологията не твърди нищо повече от това”

Карл Г. Юнг

Астро Фактор е рубриката, в която астрологът Валентина Радиева Маренова ще ни разгадава сложния път на планетите и ще представя какво влияние оказват върху живота ни. Валентина изучаваАстрология към Астроценър Урания, който е официален представител на Московската Академия по Астрология за България.

Днес ще ви разкажа за Меркурий – планетата, която отговаря за нашия ум. Всеки човек има в рождената си карта Меркурий и попадайки в определен зодиакален знак,показва начина, по който възприемаме информацията, а попадайки в конкретен дом, показва сферата в живота ни, за която най-много мислим, споделяме и общуваме.

Или както Хауърд Саспортас обяснява в един от трудовете си: „Планетата функционра като глагол и показва вида на извършваната активност…, а зодиакалните знаци са като наречия, описващи начина, по който правим нещата.“

Напоследък в консулатциите си често срещам хора, които са изключително тревожни, обладани са от обсебващи мисли, които не успяват да контролират или пък в главата им гъмжи рояк от различни незнайно откъде появяващи се мисловни образи. Тогава обръщам по-специлано внимание на Меркурий в хороскопа им и виждам, че някоя тежка планета прави нехармоничен аспект към него. Например ако Плутон докосва Меркурий, то прави човек прекалено подвластен от неосъзнати и потиснати страхове. И всичко това ескалира като човек буквално бива залят от океан неконтролируеми и обсебващи мисли. Буди се нощем, тревожи се за незначителни проблеми, става раздразнителен, конфликтен или пък откъснат от действителността около себе си. С една дума-значително понижава качеството си на живот. Затова моята опитност ( и житейска, и като астролог) сочи, че голяма част от живота ни се определя от нашия Ум. Реално той е водещ в битуването ни тук и сега.

Правила съм хороскопи на хора със сериозни житейски проблеми и въпреки това остават спокойни, радват се на това, което имат и успяват да бъдат щастливи. Но съм правила и на такива, които разказват, че имат голям, основен проблем в живота, но аз не намирам никакво докзателство за това в картата им. Единственото, което виждам като проблем в хороскопа им е наранен Меркурий т.е.нехармонично аспектиран. Оттам си правя извода и го споделям с хората, че проблемът, за който говорят е единствено в собствената им глава или в техния собствен Ум.

Това, което астрологията може да направи в такива случаи е да посочи проблема на човек, да го изкара на дневна светлина и да го освети, за да може човек да знае къде да работи. Може да посети психолог или да започне да медитира – важното е човек да предприеме действия в тази посока. А как възприема нещата, към какъв вид мисли е предразположен, как приема фактите от заобикалящата го действителност зависи от зодиакален знак, в който попада Меркурий. Затова ще направя кратък анализ на Меркурий във всеки знак от Зодиака.

По принцип знакът на Меркурий в хороскопа на един човек често е същият като този на Слънцето му, защото двете планети  не са много отдалечени по между си, но не винаги е така. Т.е. често ако човек е зодия Лъв и неговият Меркурий е в Лъв, но се срещат и хора, които са напр. зодия Рак, а техният Меркурий е В Лъв. За да разбрете как е при вас е нужно да се обърнете към професионален астролог.

Меркурий в Овен– жива мисъл; бързо схваща, изключително логичен и способност за концентриране на ума в определена дейност; спорещ;твърд в убежденията си.

Меркурий в Телец-практичен ум; предпазлив и недоверчив в получената информация, която задължително сам трябва да провери; винаги намира най-достъпното обяснение.

Меркурий в Близнаци– тук е в най-силна позиция; общителен; любопитен; схваща бързо; възприема лесно и вижда всичко обективно.

Меркурий в Рак-помни дълго; много фантазира; не възприема нещата обективно, а ги пречупва през собствените си настроения и чувства; не е критичен към себе си-ако се хване за някаква идея, започва да вярва в нея.

Меркурий в Лъв-жив и остроумен ум; но знанията не винаги се основават на факти, а по-скоро на собствени убеждения; много е трудно да го разубедиш от нещо, което си е наумил.

Меркурий в Дева-добра позиция; основава се на фактите, сортира ги и ги анализира; предпазлив, склонен към критика.

Меркурий във Везни-мислите се влияят от емоциите, което е голям недостатък; не вижда нещата обективно; ако харесва нещо, той го оценя като положително и обратно.

Меркурий в Скорпион-търси корена на нещата, не се задоволява с повърхностни знания и обяснения; изследователски ум; остра мисъл; може да наранява с думи и да въздейства почти магически с тях.

Меркурий в Стрелец-слаба позиция; изберателен в информацията, която възприема и контактите с хората (само ако има изгода); не вижда детайлите, а само нещата, които го интересуват.

Меркурий в Козирог-приема информация само от авторитетен източник; логичен, предпазлив в изводите; лаконичен в изказванията; склонен към мистичност, но притежаващ земна мъдрост.

Меркурий в Водолей-живо, нестандартно, оригинално мислене; рационален и изобретателен ум; действа на импулси; умее да общува в колектив.

Меркурий в Риби-слаба позиция; добра памет, но субективно възприема информацията, която пречупва през чувствата; мисли с образи и картини; и усеща събеседника си инуитивно.

Когато разберете особеностите на своя Ум, ще можете по-лесно да помогнете на себе си. Меркурий в най-силната си позиция е в знаци, в които е обективен т.е. приема информацията такава, каквато е. Когато спрем да правим оценки, да се влияем от чувства или моментни състояния ще видим колко по-спокойни ще станем.

Ще завърша статията с цитат на любим мой автор и изследовател в сферата на Ума Румен Чорбаджийски:

„Трябва да се виждат нещата такива, каквито са, без да се изопачават или превеждат. В мига, в който видим или преценим видяното, ние го изкривяваме в съответствие с обусловеността си…Изплъзването от факта чрез идеи не само пилее енергията ви, но ви пречи да установите пряк контакт със самия факт…За да се постигне тази вътрешна яснота чрез себепознание, т.е.човек да осъзнае всички вътрешни желания и да им позволи да се разгърнат, без да ги поправя и контролира, но винаги да ги наблюдава. От това постоянно наблюдение се поражда изкючителна яснота и неверояно съхранение на енергия.“

Автор: Валентина Радиева Маренова

в. Фактор, бр. 791/2-8 март 2018