Агнешко с ориз на фурна

Великденски ястия от старите рецепти
Варианти с агнешко от Пенка Чолчева

Легендарната Пенка Чолчева е дългогодшен сътрудник на „Жената днес“. През април 1951 г. тя предлага няколко рецепти за агнешко на читателите.

Агнешко с ориз на фурна

Нарязваме на големи късове 1 кгр. агнешко месо и слагаме да се полуувари във 4—5 чаши вода. Посоляваме щом възври месото. Слагаме във тавичка за печене 1 чаена чаша ориз, прибавяме 2-3 връзки ситно нарязан лук, както и една-две връзки магданоз и заливаме със 3 и половина чаши бульон, в който е вряло месото. Ако не е достатъчен бульонът, прибавяме гореща вода. Слагаме полуувареното месо, прибавяме 3-4 лъжици мазнина и печем яденето в умерена фурна. Поднасяме го със зелена салата.

Задушено агнешко бутче със кисел сос

Измиваме едно агнешко бутче, изсушаваме го и пържим във 3-4 лъжици мазнина на умерен огън, докато се зачерви равномерно от всички страни. През време на пърженето, когато обръщаме бутчето, внимаваме да не го бодем със вилица, за да не изтича сокът от месото. Осоляваме го след като се е опържило и заливаме с 2 чаени чаши гореща вода. Уваряваме бутчето и го изваждаме в голяма чиния. Разбиваме 2 жълтъка, отделно разбиваме добре 1 чаена чаша кисело мляко, съединяваме го със жълтъците и получената смес прибавяме към соса, в който се е варило бутчето, като бъркаме силно. Получения светъл сос посоляваме по вкус, изсипваме около бутчето и поднасяме.

https://www.jenatadnes.com/recepti/velikdenski-yastiya-ot-starite-retsepti/