На български език Юнкер благодари на България, че е дала кирилицата на света

“Когато България зае полагащото ѝ се място в Европейския съюз, кирилицата също зае своето заслужено място в сърцето на Европа. Честит 24 май!”

Това написа в социалните мрежи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по случай 24 май – Денят на българската просвета, култура и славянската писменост.

Jean-Claude Juncker
‏Потвърден профил @JunckerEU
10:44 ч. – 24.05.2018 г.

When #Bulgaria took its rightful place in our Union, the #Cyrillic alphabet also took its rightful place at the heart of Europe. Happy 24th May! #EUCulturalHeritage

Юнкер честити празника на български език. Той написа в “Twitter” следното:

“Кирилицата е част от българската история и идентичност, но и част от културното наследство, което България оставя на Европа и света. Историята на светите братя Кирил и Методий показа колко дълбоко са вкоренини европейските ценности в българската идентичност. Това е история за единство и равноправие. Славянският език е бил езикът на народа. Ето защо Кирил и Методий са му вдъхнали живот, като са написали азбука, с която обикновените хора да разбират какво се проповядва в черквата всеки ден. С присъединяване на България към европейското семейство, кирилицата също зае заслуженото ѝ място в сърцето на Европа.”

news.bg