Вериги ни товарят с цените на храните

Много стоки в Гърция са по-евтини, отколкото в България

Гаудата у нас е с близо 39% по-скъпа

Търговски вериги ни цакат с цените на редица хранителни стоки като ги продават с около 40 на сто по-скъпо отколкото в Гърция. “Труд News” направи проверка за цените на някои храни в търговска верига, която има магазини както в България, така и в Гърция. Освен това са подбрани идентични храни, които търговската верига продава и в двете държави.

Например отлежала холандска Гауда в разфасовка от 450 грама в Гърция е с редовна цена 4,79 евро, което прави 10,64 евро за килограм. Превърнато в левове цената на холандската Гауда в Гърция е 20,81 лв. за кг. В България в магазин на същата търговска верига абсолютно същата Гауда на същия производител и в същата разфасовка струва 12,99 лв., или 28,87 лв. за кг. Оказва се, че цената в България е с 38,73% по-висока. По време на проверката на “Труд news” в Гърция в магазина има промоция на Гауда и цената е свалена на 9,98 евро за кг. Но дори и без това намаление разликата в цените в двете държави е огромна.

В Гърция и цените на редица плодове и зеленчуци са по-ниски от тези в България. В Гърция дори в малък магазин близо до плажа, където традиционно цените са завишени заради туристите, повечето плодове и зеленчуци са по-евтини отколкото на пазарите в София. Но за това производители и търговци може да намерят различни обяснения като например, че в Гърция дават по-големи субсидии, температурите са по-високи и не се налага използването на парници и т. н. Но при хранителните стоки, които големите търговски вериги внасят в България и Гърция, тези доводи за по-високите цени в България не важат. Въпреки това много храни у нас са по-скъпи. Например в Гърция продават Ементал в опаковка от 250 грама на редовна цена 2,99 евро, което прави 11,96 евро за кг. Преизчислено в левове това е 23,39 лв. за кг. По време на проверката на “Труд news” дори има промоция и цената е свалена с 25% до 8,88 евро за кг.

В България Ементал на същия производител, но в по-малка разфасовка от 150 гр. струва 4,99 лв., което прави 33,27 лв. за кг. Оказва се, че цената в България е с 42,24% по-висока от редовната цена в Гърция, без намалението по време на промоцията. Но в България разфасовката е с по-малък грамаж, за да не стряскат от високите цени потребителите.

Цената на Ементал в България е с 42,24% по-висока от цената на същия продукт на същия производител в Гърция.

Подобна е ситуацията и при цените на Пармиджано реджано. В Гърция цената му в XXL разфасовка е 18,30 евро за кг., което в националната ни валута прави 35,79 лв. за кг. В магазин от същата търговска верига в България килограм Пармиджано реджано на същия производител, но в по-малка разфасовка излиза 49,95 лв. за кг., което е с 39,56% повече, отколкото в Гърция.
Редица други стоки в България също са по-скъпи отколкото в Гърция.

Например пакетче Снак от 150 гр. с различни вкусове в Гърция струва 1,15 евро, което прави 7,67 евро за кг. В магазин на същата търговска верига в България същият Снак с различни вкусове струва 2,39 лв., което прави 15,93 лв. за кг. Оказва се, че цената в България е с 6,2% по-висока.

И снаксовете в България са по-скъпи.

Прави впечатление, че от малка будка близо до плаж в Гърция може да бъде купен пакет чипс от известна международна марка на по-ниска цена отколкото в търговските вериги в София. А по принцип в България цените в капанчетата близо до плажа са още по-високи отколкото в големите магазини.

При захарта разликата в цените е 23,8%

Олиото в България е по-скъпо

Праховете за пране в Гърция са по-изгодни

Олиото в България е по-скъпо отколкото на туристически остров в Гърция.

Основни хранителни продукти като захар и олио в България са по-скъпи отколкото в Гърция, разказват българи, които се завръщат от лятната си почивка в южната ни съседка. Например в обикновен хипермаркет на остров Лефкада продават килограм захар за 1,20 евро за кг., което прави 2,35 лв.

Според данни на правителствения сайт за наблюдение на цените на храните foodprice.bg средната цена на килограм захар в България е 2,91 лв., което е с 23,8% повече отколкото е цената на остров Лефкада. Същевременно остров Лефкада привлича много туристи, а на такива места в България цените са завишени.

На гръцкия остров продават литър олио за 1,69 евро промоционална цена, при редовна 1,89 евро. Преизчислена в левове редовната цена на олиото на остров Лефкада е 3,70 лв. В България средната цена на олиото е 3,87 лв. При положение, че България е голям износител на олио, а остров Лефкада е туристическа дестинация.

Традиционно българските домакини при посещение в Гърция се запасяват и с прахове за пране, защото цените им са по-ниски, а качеството им е много добро.

У нас минималната заплата е 398,81 евро

В Гърция взимат поне 910 евро на месец

В Германия започват от 1997 евро

Минималната заплата в България е най-ниската за страните от ЕС.

Минимална заплата в Гърция е 910 евро, показват данни на Евростат. А в България минималната заплата е 780 лв., което прави едва 398,81 евро. Оказва се, че минималната заплата в Гърция е със 128% по-висока от тази в България. Но по-високите разходи за възнаграждения не пречат на търговските вериги в Гърция да продават редица храни по-евтино, отколкото в България.

Минималната заплата в България е най-ниска сред страните от ЕС. От синдикатите поискаха тя да бъде увеличена още от средата на настоящата година. Това не става, но правителството официално пусна за обществено обсъждане проект за увеличение на минималната заплата на 933 лв. от 1 януари 2024 г. в изпълнение на новите текстове в Кодекса за социално осигуряване, според които минималната заплата трябва да стане 50% от средната за страната. Междувременно работодатели излязоха с официална позиция, че промяната ще бъде голям удар за малките и средни фирми в редица региони на страната и ще доведе до излизане на много хора в сивия сектор. Вдигането на минималната заплата на 933 лв. е стъпка в правилната посока, но ние ще настояваме за повече, заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Най-близо до нас по минимална заплата е Румъния с 604,41 евро, а след това са Латвия с 620 евро и Унгария с 623,77 евро. В Германия минималната заплата е 1997 евро.

Спад има през почти всеки месец от годината 

Намаляват продажбите в търговията на дребно

Свива се търговията с дрехи и компютри

Продажбите на храни през юли намаляват спрямо предходния месец.

Високите цени на храните водят до свиване на продажбите. През месец юли продажбите на храни, напитки и цигари намаляват с 0,9% спрямо предходния месец, обявиха от Националния статистически институт.

Спад има и при оборотите в търговията с повечето нехранителни стоки. Например продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през юли намаляват с 2,1% спрямо предходния месец. А търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника бележи спад с 0,6%. Всичко това води до общ спад в търговия на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) през юли с 0,1% спрямо предходния месец. Спад в продажбите на дребно има през повечето месеци от началото на годината, показват данните на НСИ. Затова в опит да задържат печалбите търговците продължават да вдигат цените, въпреки поевтиняването на горивата за автомобили и на тока спрямо миналата година. Но според редица икономисти именно със свиване на потреблението хората могат да оказват натиск за понижение на цените.

https://trud.bg/%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82-%D1%81-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/?fbclid=IwAR2igsk0mv05p4rWx5VkI8Ir2cJi2Q6GPu_Mym65LLlcc3JAwWyLGF6pZGc