Местни сортове: РУБИН

Местни сортове: РУБИН

Един от интересните и успешни сортове по българските лозя от последните двадесет години, Рубин има всички предпоставки да се превърне в любим сорт на местната публика и във винена визитка на България по света.

Рубин е кръстоска между два сорта, дефинирали винената история на едни от най-значителните региони на света: небиоло в Пиемонт и сира в Долината на Рона. Характеристиките им са толкова различни, че идеята да се кръстосат звучи авантюристично, още повече че не са разпространени в България по това време (1944 година). Може би обозримата и неизбежна политическа промяна е дала леко хазартна смелост на учените създали сорта, но времето показва, че рискът си е струвал.

Рубин е официално одобрен като сорт през 1961 година, а повечето от нас не бяха чували за него преди 2000-та година. Със сигурност рубинът е по-лесен за работа от мавруда и широката мелнишка лоза: отличава се с висок процент багрилни вещества и танини, има силен растеж, добра родовитост и среден добив, издръжлив е на напукване и гниене. Иначе рубин е топлолюбив сорт, натрупва бързо обилни захари, киселините му са средни и бързо се губят, така че оптималният момент на беритба е изключително важен.

Рубин е като необязден расов жребец: може да е див, но е красив. И с потенциал за победител. Интензивно плодовият му нос (червен и черен горски плод) и леко ръбати танини искат поне 2-3 години отлежаване в бутилка, за да дадат път на сложен ароматен профил с нотки на касис, къпина, кожа, орехова шума, пипер и землисти нюанси. Танините се стопяват и обличат във велур мощното, но структурирано тяло и удоволствието от виното е гарантирано.

Красотата и потенциала на сорта, както и любовта ни към българските сортове ни подтикнаха да добавим рубин в серията „BULGARIAN HERITAGE“, която съдържа само вина от местни сортове. Гроздето е само от едно лозе (single vineyard), брано e на ръка и е прекарало 12 месеца в 225-литрови бъчви от френски дъб. Още с появяването си на пазара, то привлече вниманието на международната винена критика и беше отличено със сребърен медал от престижния Concours Mondiales de Bruxelles 2018.