КНИГА ЗА ТУНДЖА

КНИГА ЗА ТУНДЖА

На 28 май 2024г. в зала „Проф.Иван Попов” на Дома на науката и техниката в град Ямбол се състоя литературната премиера за град Ямбол на новата творба на ямболския писател Любомир Котев „Книга за Тунджа”, това е 47-мата книга на автора. На премиерата присъстваха областния управител на област Ямбол г-жа Биляна Кавалджиева. Г-н Станчо Ставрев кмет на община Тунджа, г-н Тодор Налбантов – зам.кмет на Община Тунджа, г-н Стоян Петков зам.кмет на Община Тунджа, г-н Мирослав Иванов депутат от 49 Народно събрание и много приятели на Любомир Котев. Срещата откри управителя на ТО на НТС – Ямбол Милен Михайлов, който изрази впечатленията си от книгата и я нарече „мащабно историографско изследване за долината на река Тунджа”.  Водещ на срещата беше председателя на дружеството на писателите в Ямбол г-н Тенко Тенев, който представи автора и даде думата на писателя Радко Стоянов да представи книгата на аудиторията. Радко Стоянов направи задълбочен анализ на „Книга за Тунджа”, която обхваща голям исторически период от времената на траките и Одриската държава, римското владичество, българската държава и османското иго до освобождението на България през 1878г. Той подчерта, че в книгата е обърнато особено внимание на народопсихологията на българина впечатлила чужденците пътували през благодатната долина на река Тунджа. Г-н Тенко Тенев даде думата автора на книгата Любомир Котев, който разказа как е стигнал до идеята за написването на новата си творба и че това е най –неочакваната книга , която е написал. Това е своеобразна история на община Тунджа, разказ за миналото на този крой , за живота и нравите на хората в долината на Тунджа от древността до Освобождението, подчерта автора. Г-н Станчо Ставрев кмет на община Тунджа изрази задоволството си от издаването на „Книга за Тунджа”, която е ценно четиво за хората на общината. Имаше въпроси от присъстващите, на които автора отговори, а след приключване на дискусията, той даде автографи на своите читатели. Срещата беше организирана от Научно-технически съюзи – Ямбол и Дружество на писателите – Ямбол.

……………………………………………………………………………………………..

КНИГА ЗА БЛАГОДАТНАТА ДОЛИНА

Милен Михайлов

Днес 28 май 2024Г.е премиерата за град Ямбол на 47-мата поред книга на ямболския писател Любомир Котев озаглавена „Книга за Тунджа”, чест му прави, че живее в своя роден град. Любомир Котев е написал една забележителна книга, едно забележително историографско изследване за долината на река Тунджа. Тъй като историята е мое хоби тази книга намери точния читател в мое лице.  След издаването на „История на град Ямбол” през 1976г. тази книга най-мащабно обхваща историята на Тунджанския край от Балкана до Странджа,  за доста голям исторически период, пречупена през субективния погледа на летописци, пътешественици, военни кореспонденти, етнографи и дипломати от чужди страни преминали през нашата земя.

Всеки читател край Тунджа, който се интересува от историята на своя роден край, на своето „малко отечество”, както казва Котев, трябва да прочете тази книга, от която ще получи най-пълната картина: – за динамичната му история, за етнографията, за стопанския живот, за природо-географските  характеристики, за климата, за стратегическите пътища пресичащи долината, за красотата на българската жена, за трудолюбието и благосъстоянието на българите, което не се среща често в други европейски страни, както и за техните хранителни навици. Не са убягнали у чужденците характерни черти на народа ни запазени и до днес, цитирам: „Българина е въздържан и непознаващ тънкостите на европейския лукс, начина му на живот е много прост, а жилището скромно. Дори ако е богат той избягва всякакви разноски, които биха привлекли върху му погледите на хищните власти” … и друго „преди ядене мъжете „удрят” по чашка гроздова ракия, а след ядене отново изпиват чаша или две домашно червено вино”, аз бих добавил и жените. В  Тракия  от плавателната  река Еброс до Евксинския понт е първата Европа на границата между два континента. Долината на река Тунджа е стратегическо място, тя е родина на тракийските царе и територия на могъщото Одриско царство, тя е място за отдих на римските легионери, тя е земя заслужена от цезаря Тервел и дом на българските боляри, тя е любимо място за лов на османските султани, тя е земя на Българската държава и Отечество на работливите българи. Ние,  които сме тук не всякога оценяваме, че живеем на едно от най-красивите места в света, затова човек трябва да пътува по различни краища, за да може да сравнява и да оцени по достойнство родната си земя. Любомир Котев има издадени 9 книги за народопсихологията на българина, а наша забележителна черта е да се възхищаваме на  чуждото и да не оценяваме подобаващо своето. От тази книга  ние ще узнаем, какви впечатления оставя в чуждите наблюдатели долината на  река  Тунджа, а именно, че:  „Тя една от най-благословените долини на света”, „Тя е с безкрайно хубави поля, изпълнени с градини и лозя от които се произвежда качествено вино”, „Тя е пъстра разноцветна долина, покрита с розови храсти с уханни рози чак до самия Айтос”, „Стратегически пътища прорязват долината на Тунджа”. „Тя е местност с живописна прелест, която напомня приветливите долини на Швейцария”, „Най-хубавите ливади се намират в долината на Тунджа”, „Земята е много богата на различни селскостопански продукти”, „Тази земя е богата с бостани, лозя, градини, житни култури и сенчести гори”.

Тази вечер тук е ръководството на Община  Тунджа, за земята на която е написана тази забележителна книга, искам да поздравя ръководството на Община Тунджа за усилията им да превърнат „Нашето малко Отечество” в благодатно място за живот.

Тази книга ни помага да опознаем миналото, да разберем настоящето и да погледнем в бъдещето. Любомир Котев по недвусмислен начин дава разбирането у читателя, че Земята край река Тунджа е целуната от Господ!

Прочетете тази книга!

28.05.2024г.

НТС – Ямбол