ИЗЛОЖБА В НТС – ЯМБОЛ

ИЗЛОЖБА

посветена на

19 НОЕМВРИ СВЕТОВЕН ДЕН НА ТОАЛЕТНАТА

Днес на 19 ноември отбелязваме Световния ден на тоалетната!

Датата е избрана през 2001 година, след констатация на Световната здравна организация и на Световната тоалетна асоциация.

Целта на нетипичния празник е  за  повишаване нивото на хигиенна култура и за мотивиране на милиони хора по целия свят за решаване на проблеми свързани с канализацията и хигиената т.к. повече от 2 милиарда души в Света не разполагат с нормални хигиенни условия.

През 2013 година Организацията на Обединените нации обяви, че 19 ноември ще бъде Световен ден на тоалетната, а предложението бе на постоянния представител на Сингапур Марк Нео в световната организация.

Днес 19 ноември 2020Г. в Дома на науката и техниката в Ямбол, управителят на НТС – Ямбол, Милен Михайлов откри  Изложба посветена на Световния ден на тоалетната, която ще Ви запознае с Историята на тоалетната от древността до наши дни, както и с действащите макети на тоалетни казанчета  с иновативна арматура на  Фирма „Ампера.бг” Ямбол  със собственик Георги  Стоянов Димитров.

Няколко думи за Георги Стоянов Димитров, той е –  „професионален пенсионер” от 10 години ,а преди това е бил  40 години учител в системата на Професионалното образование в Ямбол. Учител с първи-клас квалификация, главен учител, два пъти

„ Учител на година” в Република България  в направление „ Професионално образование”. Автор е на 25 статии по проблемите на техническото творчество и изобретенията. Носител е на почетния знак на община Ямбол на името на „Ради Иванов Колесов” в областта на образованието.

След пенсионирането си регистрира фирмата ЕТ „Ампера.бг” Ямбол, като започва разработването и производството на тоалетни казанчета, арматура за моноблокове и изграждане на WC – комплекси в детски градини, хотели и др. Участва в Национални изложения, получава Европейски сертификати.

Тук в НТС-Ямбол, преди повече от 12 години е организирана изложба по случай Световният ден на тоалетната,  като е представена за първи път неговата продукция. Сега за първи път на обществено място показва комбинирано крачно и ръчно управление на изделията си. Неговите изделия  се тестват в различни  обществени заведения и се приемат като особено нужни за предпазване на здравето. Изделията са без аналог в световната практика и работят от години в обществени сгради и особено в Детските градини, където децата вече ги управляват сами и ги ползват като играчки.

Това  заслужава обществено внимание и подкрепа. Всеки изобретател има нужда от подкрепа !

Да пожелаем успех на новите му разработки и на второто му участие в  изложбата по случай Световният ден на тоалетните 19 ноември!

НТС – ЯМБОЛ