Шопската салата…

Знаменит бургазлия разкри оригиналната рецепта на шопската салата

Видният бургазлия Петър Дойчев, известен като един от основателите на „Балкантурист“, разкри каква е оригиналната рецепта на известната в цял свят шопска салата. Той разказа историята на нейното създаване по БНР.

Оригиналната рецепта за шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант “Черноморец” в курорта “Св. св. Константин и Елена”. Една сутрин тогавашният генерален директор на “Балкантурист” Владо Костов събрал специалистите в ресторанта – главния готвач, отговорника студена кухня, сервитьори и други служители. Целта била да се разнообрази менюто на ресторанта, защото напливът вече бил голям. Именно тогава е предложена и одобрена рецептата на новата Шопска салата, като след дегустация, тя е “пусната в производство”.

Оригиналната рецепта се различава от вариантите, които се сервират днес. Шопската салата е продължение на Жътварската салата на “Балкантурист” и е изградена от домати и краставици, печена чушка (почистена от люспички и семки), червен сладък лук. Показател на салатата е лютата чушка, поставена отгоре.

Разликата между жътварската и шопската салата е, че на първата сиренето е раздробено отгоре, а при шопската то е стъргано. “Украсата трябва да е от магданоз, никакви розички от домат и други хрумвания. Сервитьорът трябва да попита дали клиентите искат лук или не, а грамажът на ястието е 150-180 г.”, казва Дойчев. Салатата е наречена Шопска заради лютата чушка, тъй като шопите обичали люто.

“Тази салата е марката на България. Трябва тази салата да се защити”, призова Петър Дойчев с искане за патент. Шопската салата е популярна на Балканите и Централна Европа и в няколко страни смятат рецептата за своя традиционна.

При пътуванията си зад граница Дойчев с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни, вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата е със… захар.

Петър Дойчев, популярен и с прозвището Бат’ Петьо Балкантуриста, е роден на 19 септември 1924 г. в Бургас. След Немското училище в града завършва Стопанската академия във Варна. Трудовата му биография в сферата на туризма започва през 1948 г. Дойчев преминава последователно през всички стъпала в професията, заемайки различни оперативни и управленски позиции от администратор и екскурзовод до началник на отдел “Средства за подслон и хранене” към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. Той отдавна живее в София, но тази година  /2018/ беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас“.

https://www.gramofona.com/burgas-lyubopitno/znamenit-burgazliya-razkri-originalnata-recepta-na-shopskata-salata

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Как “Балкантурист” измисли шопската салата

Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто – в българския “Балкантурист”.

Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD. Според медията, гръцкият национален танц сиртаки е бил “изобретен” специално за холивудския актьор Антъни Куин – и по-точно за ролята му във филма “Зорба гъркът”. Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц. Горе-долу по същото време в България бил изобретен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата.

В бяло, зелено и червено

Шопската салата е лесно за приготвяне, но много вкусно предястие. И противно на разпространеното мнение, шопската салата не е стара балканска, а чисто българска рецепта. Историкът Стефан Дечев, който е голям любител на шопската салата, се е ровил в архивите – и научил следното:

“Мит е, че това е традиционна салата. Но че е българска салата, не е мит. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма “Балкантурист” и е дело на професионални готвачи”, разказва Дечев.

Салатата е “измислена” през 1950-те години, а целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от “зеленчуковата градина на Европа”, както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието – настъргано сирене, домати, краставици и чушки – отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.

Чия е шопската салата?

Христо Христозов, който всяка година организира конференция на тема здравословно хранене, е истински фен на шопската салата. Защото е много полезна и типично българска, мислел си той. Но други не били на това мнение:

“Имам малко травматичен опит с шопската салата. Преди десетина години бях в един ресторант в Загреб, който представяше в менюто си шопската салата като хърватско национално ястие. Повиках шефа на заведението, за да му обърна внимание, че това е българска салата – и тогава избухна истински балкански спор”, спомня си Христозов.

“Обичам я!”

Шопската салата бързо се разпространява във всички страни от тогавашния Източен блок – някъде я предлагат със сирене, другаде – без. “Лично аз я опознах и обикнах със сирене”, разказва авторката на репортажа Карла Енгелхард, която е израснала в бившата ГДР. По-нататък авторката споделя, че навремето е срещала огромни трудности да си набави всички необходими продукти. В ГДР, където много стоки бяха дефицитни, било истинско чудо да се намерят всички продукти, необходими за приготвянето на вкусната салата. Единственото изключение е лятото на 1986 година, когато ГДР била буквално залята от пресни зеленчуци. Причината: след катастрофата в Чернобил социалистическите страни не можели да пласират земеделската си продукция на Запад и затова всичко се стичало към ГДР.

“Днес продължавам да обичам шопската салата. Нещо повече – тя е част от биографията ми”, казва Карла Енгелхард в края на репортажа си.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8-%D1%88%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0/a-18884940