Великата Елена Николай

“Елена Николай, която живееше в Италия, но никога не забрави българските си корени”

24 януари 1905-та …. В село Церово, някъде в България, се родило едно момиче, кръстили я Стоянка … Баща й бил данъчен чиновник, майката – домакиня. Неочакваната смърт на бащата запраща майка й Параскева чак в Германия – да работи, за да осигури следване в медицински институт. А Стоянка останала при дядо си и баба си .. И … слава Богу!
При тях малкото момиче открило космоса на българския фолклор. Майка й искала тя да получи образование по чуждестранен маниер, затова със спестеното от Германия, пратила дъщеря си в Американския колеж в …. Самоков. И … слава Богу!
Там Стоянка решава, че единственият път пред нея е на музикалната сцена: млада и упорита, иска да шлифова гласовите си данни и ….. попада на известния педагог и певец Иван Вульпе, който започва да я подготвя за Консерваторията, но …. въпреки голямата си амбиция, младата жена не успява да премине изпита по солфеж и пиано, защото … е оценена като бездарна и безкрайно немузикална. И … слава Богу!
Шамарът от безапелационната двойка, която получава, не успява да я обезкуражи. Брат й по това време учи в град Оберлин, щата Охайо, и … Стоянка, без колебание, стяга багажа и заминава при него. Така Стоянка от село Церово от Американския колеж в Самоков се отзовала в … Америка. Започва да учи: философия, пеене и италиански език. Едновременно! И… слава Богу! Защото …страстта към родината на Верди и Пучини я зове да замине за Апенините – тя знае, че перфектно музикално образование може да получи именно и само там. Така “бездарната” Стоянка от село Церово на 25-годишна възраст е приета в …. престижната академия в Милано. Там се откроява като една от най-талантливите студентки, но …. не може да продължи образованието си, защото средствата й привършват. И … слава Богу! Защото пък намира своя ментор – един от нейните преподаватели професор Пинторно. Той я приютява в дома си, преподава й без пари – неистово убеден, че гласът й е достоен за най-елитните сцени. “Едва тогава кариерата ми тръгна като буйна река” – спомня си години по-късно Стоянка от село Церово. Всъщност началото на истинската й кариера се оказва едно прослушване на млади таланти не къде да е, а в миланската “Ла Скала”. Импресариото Канела чува как тя изпълнява и най-сложните роли и … я ангажира веднага за ролята на Азучена в “Трубадур”. Следва … светкавичен успех и …. е поканена да пее и в “Риголето”, после и в други творби на Верди. И се сдобива с първия си псевдоним – Вердиана. Признанието идва, аплодисментите валят, отзивите в пресата са повече от похвални. Само едно липсва на младата дебютантка – име, което да допада на изтънчените ценители на операта. И … се намесва пак импресариото Канела: убеден, че тя прилича на италианската кралица Елена, я прекръства на Елена Николай. Така Стоянка от село Церово се превръща в една от най-популярните изпълнителки на Апенините – в средата на 30-те тя е сред най-често канените изпълнители на почти всички европейски сцени; няма опера, която да не я иска в своите представления; само името й върху който и да било афиш е достатъчно, за да предизвика изключителен интерес от страна на меломаните. Стоянка от село Церово, която няколко години преди това е обявена в родината си за …. бездарна …. И … слава Богу!
Рядко, но факт: заедно с професионалния идва и личният късмет – получава предложение за женитба от внука на Пинторио доктор Андреа ди Маджо и … се омъжва за него през 1937 г. Следващите десетилетия са достойни за холивудски филм … Стоянка – Елена прекарва времето си между разкошната си вила край Милано и световните оперни сцени. Но .. горчилката на живота я залива през 1963 – само за месец загубва и майка си, и съпруга си. И …. Елена Николай решава да изпие горчивата чаша на успеха до дъно: да напусне сцената точно в момента, когато интересът към нея е най-голям. Тя, Стоянка от село Церово, известна по целия свят като великата Елена Николай, 17 години примадона на миланската “Ла Скала”, пяла 22 сезона в “Сан Карло” в Триест и в “Арена ди Верона”, въпреки многото увещания не променя решението си и … напуска сцената. Но пък започва да снима в … киното. Заради магнетичното си излъчване тя получава покани дори от Виторио де Сика и други режисьори от неговия ранг – в края на 60-те години снима в “Моята съпруга”, “Измяна в брака”, “Нашите съпрузи”, “Съблазнени и измамени”…
Стоянка от село Церово завършва живота си на 23 октомври 1993 г. в Casa di riposo – дома за стари музиканти “Верди” в Милано, построен от …. самия Верди. Често я питали защо не живее в луксозната си вила или на някое друго място, където би могла да си позволи значително повече удобства. Стоянка от село Церово неизменно отговаряла, че единственото, което й е нужно, е при нея – книгите, спомените, снимките…
“Отиде си един от най-здравите стълбове на театър “Ла Скала” – пише италианската преса – и въобще на оперния театър. Отиде си Елена Николай, която живееше в Италия, но никога не забрави българските си корени…” И .. от която, казват, треперела дори великата Мария Калас ….
В българската музикална история не е рядкост един изпълнител да бъде признат първо в чужбина, а после и у нас.
И …. слава Богу!
(по Иван Бенчев, който е сред учредителите, заедно с Христо Едрин и Дора Радева, на фондация “Елена Николай”, написал книга за живота на Стоянка от българското село Церово, наречена Елена Николай – “най-великият мецосопран на България”….. Бенчев, който никога няма да забрави как е плел кошници до Елена Николай в трета картина на “Трубадур” …..
И …. слава Богу!)
Източник: Интернет
Снимка: @МС: Като Сантуца в “Селска чест” на Маскани