Реставрират Военния клуб в Пловдив, Ямболският е в очакване!

Стартират процедурите по реставрацията на Военния клуб

Пускат обществена поръчка за възлагане изготвянето на архитектурния план, подадено е заявление за издаване на виза за проектиране

Операта ще даде живот на знаковата сграда след края на реконструкцията
Стартират процедурите по реставрацията и реконструкцията на Военния клуб. Това се разбра на поредна работна среща във връзка с проекта за възстановяване и рехабилитация архитектурното бижу в сърцето на града, организирана в областната управа. Идеята за възстановяването на облика на знаковата сграда от 1908г. вече изглежда напълно реална. На срещата присъстваха областният управител Здравко Димитров, заместник-министърът на културата Румен Димитров, началникът на Гарнизон Пловдив – бригаден генерал Явор Матеев, заместник областни управители, Нина Найденова – директор Държавна опера – Пловдив, Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей в град Пловдив, както и представители на Министерство на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.
От Изпълнителната агенция съобщиха, че проектът е приоритетен и предстои изготвянето на процедура за обществена поръчка за възлагане изготвянето на архитектурния план. Очаква се това да стане в началото на месец август. В Община Пловдив е подадено заявление за издаване на виза за проектиране.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров обеща пълно съдействие от страна на Министерство на културата, за да може сградата, която е със статут на групов исторически и архитектурен паметник на културата, да получи разрешение за реконструкция. Той препоръча, след като бъде възстановено архитектурното бижу на Пловдив, в него да се съвместяват дейностите на Военните клубове и на Държавна опера – Пловдив за симфонични концерти. Бригаден генерал Явор Матеев и директорът на Държавна опера – Пловдив изразиха пълното си съгласие да развиват съвместна дейност.

Областният управител заяви, че ще се търсят всички възможни форми на партньорство с оглед издигане на престижа на Военен клуб – Пловдив като институция, която вече 110 години съхранява в себе си историческото, обществено и културно развитие на града.

Източник: http://podtepeto.com/besedka-za-grada/startirat-procedurite-po-restavraciyata-na-voenniya-klub/

Военен клуб в Ямбол, сега и преди.