БАДЕМОВИ КУРАБИИ

ГРЪЦКИ БАДЕМОВИ КУРАБИИ

Рецептата е адаптация от две сходни рецепти от книгите Το ψομι και τα γλικιςματα τον Ελληνων и Η Ελληνική κουζίνα σήμερα.

За около 80 броя.

Продукти:

350 г меко масло

200 г фина кристална захар

1 чаена лъжица ванилена захар

100 мл лек зехтин

2 жълтъка, със стайна температура

60 мл коняк или бренди

1 1/2 чаена лъжица вода от портокалови цветове

300 г бадеми, запечени и смлени едро

2 чаени лъжици бакпулвер

850 г брашно

пудра захар за овалване

Бадемите се слагат на един ред в суха тава и се запичат около 18 минути на 180ºC. След 12 минути от печенето се наблюдават непрекъснато и ако са готови по-рано се изваждат от фурната. Изпечените бадеми се охлаждат напълно и се смилат, така че да останат и по-едри парченца от тях.

В голяма купа се смесват маслото, захарта и ванилената захар и се разбиват с миксер докато сместа стане гладка и кремообразна. Към нея на тънка струйка се добавя зехтинът, като разбиването с миксера през това време продължава. След като се добави целият зехтин следва добавяне на жълтъците един по един. След добавянето на всеки жълтък сместа се разбива хубаво. Изсипват се конякът или брендито и водата от портокалови цветове и сместа отново се разбива. Добавят се бадемите и се разбъркват докато се разпределят равномерно в сместа.

Брашното и бакпулверът се смесват. Добавят се към маслената смес с бадемите и се объркват докато се получи леко ронливо тесто. Тестото ще изглежда сравнително сухо, но трябва да може да се слепва, когато се притисне с пръсти.

От тестото се оформят топки с големина на орех и се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително нагрята фурна на 180ºC около 25 минути или докато започнат да придобиват блед цвят на повърхността, а дъното им порозовее.

След като се извадят от фурната ще бъдат много крехки, затова се оставят в тавата 5 минути, а после внимателно се овалват в пудра захар. Преди овалването, курабиите може да се поръсят или намажат с малко вода от портокалови цветове. Това ще даде допълнителен аромат и ще помогне на пудрата захар да залепне по-добре.

За покриването на курабиите, по-голямо количество пудра захар се изсипва в купа, сладките се потапят в нея, като се овалват от всички страни. Работи се с две-три курабии наведнъж и се овалват внимателно, защото ще бъдат все още крехки. Подреждат се на един ред в поднос и когато се приключи с всички курабии, овалването се повтаря за по-добър резултат.

Курабиите се оставят да се охладят напълно. Съхраняват се в добре затворена кутия.