Ел Би Булгарикум планира да открие поне по един магазин във всеки областен център

Ел Би Булгарикум планира да открие поне по един магазин във всеки областен център

Николай Маринов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”, в „Светът е бизнес”, 30.01.2023

Субсидиите в Западна Европа са доста по-високи и по-адекватни от тези, които получават нашите фермери тук и съответно цената на суровината мляко в чужбина е по-евтина от тази тук. Това води до там, че цените в Полша, Унгария или Германия са по-ниски от тези във фермата, която например е на 20 км от нашето предприятие във Видин. Освен, че е на по-висока цена, има и недостиг на мляко в България и ние се принуждаваме понякога да внасяме мляко и от чужбина, коментира Николай Маринов, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум”, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Ел Би Булгарикум” е държавна фирма, наследник на бившето държавно стопанско обединение „Млечна промишленост” и по тази причина имаме повече от 60-годишна история. Към днешна дата в компанията работят около 130 служители, а производството ни е в София и във Видин, разказа Маринов.

„Ние сме тези, които държим лиценза да може в България нашите партньори да изписват върху кофичката „българско кисело мляко”, посочи събеседникът.

Маринов сподели, че „Ел Би Булгарикум” има 50-годишна история в присъствието си на японския пазар, а Япония е ключов партньор за компанията.

„Колегите в Япония произвеждат кисело мляко, на чиято кофичка пише „българско кисело мляко”, както и над 185 продукта, съдържащи млечно-кисели бактерии, сред които напитки, вафли, шоколади, бонбони. Средногодишният приход от Япония за лицензионна такса възлиза на между 6,5 до 7 милиона лева. Тези пари постъпват по сметката на „Ел Би Булгарикум” и ние можем да разполагаме с тях, след като изготвим бизнес програма на тригодишна база и я внесем за одобрение в нашата компания-собственик, тоест в „Държавна Консолидационна Компания”. След нейното одобрение ние разполагаме с тези средства , които да инвестираме в развитието на „Ел Би”, обясни Маринов.

По думите на събеседника основното перо в приходите на компанията са лицензионните договори в чужбина – те са над 60% от приходите. Освен с Япония, имаме лицензионен договор с Финландия и с Иран, а в момента водим преговори с още четири държави, сред които Монголия и Ливан, за сключване на нови договори, посочи гостът.

Пазарният дял на „Ел Би” на българския пазар е свит изключително много. Това се дължи на конкурентната среда и множеството нови компании, които работят на пазара в България. Нашата амбиция като ново ръководство е увеличаване на този дял чрез разширяване на собствената ни магазинна мрежа, която имаме в момента – в София сега притежаваме 11 магазина, а във Видин един.

„Амбицията ни е да открием поне по един магазин във всеки областен център”, подчерта Маринов.

Ангажиментът ни във Видин е да разширим и да модернизираме производството, да увеличим пазарния си дял и да създадем допълнителни работни места. За целта планираме да инвестираме около 5 милиона лева, с които да изградим нов производствен цех, нова поточна линия и да разширим магазинната мрежа, допълни събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук. 

https://www.bloombergtv.bg/a/19-svetat-e-biznes/114885-zaradi-po-visoka-tsena-i-nedostig-na-mlyako-vnasyame-surovina-ot-chuzhbina?fbclid=IwAR1ETu0jZgkqaxXj2Gb3-l4hu3DE4NR00otUsj1EYYnHZwcWl6NjtPmqwNE