Японците луднаха по българска книга за траките

Огромен интерес в Япония породи появата на първата по рода си книга за траките и тяхната култура в страната на изгряващото слънце, съобщава БНТ. Автор е известната наша археоложка професор Диана Гергова. Името й стана известно по света още преди 7 години, когато тя и екипът откриха уникалното златно съкровище край Свещари.

“Племето на гетите и златните съкровища – светът на Древна България – траките”. Така са нарекли книгата японските преводачи и издатели. От нея японските читатели ще разберат след 24 века за гетите – северните траки, населявали Североизтока на днешна България. Ще узнаят, че са ги наричали Племето на пророците и на безсмъртието. Затова в съкровището от най-високата 20 метрова могила в царския некропол на гетската столица – Даусдава – Градът на вълците, конете са погребвани прави.

Четири века преди Христа гетите са били едно духовно ниво по-високо от останалите народи на Европа. С развита медицина, математика, астрономия, астрология, а гетският владетел Котела подписал договор с Филип Македонски и му дал дъщеря си Меда за съпруга след майката на Александър Велики. И какво ли още не за северните траки може да открие японският читател в тази невероятна книга, възкресила един още по-невероятен свят.

На двадесетата година от разкопките Диана и екипът достигат до съкровището. Уникалната диадема е една от трите български находки в нашумялата в Япония изложба “Златната легенда – Средиземноморските съкровища”.

И неслучайно проф. Диана Гергова работи 35 години заедно с японските си колеги. Японски доброволци идват у нас на разкопки. Повече от 30 години изкуствени спътници на Токайския университет наблюдават нашите тракийски могили. За японците хилядолетната култура по българските земи е неотменна част от световната култура.
Източник: http://m.novini.bg/news.php?id=475427