Освобождението на Ямбол от турско робство

Освобождението на Ямбол от турско робство

“.Градът силно пострадал от огъня. При изтеглянето на редовните части на 12 – 13 януари Керим паша заповядал освен станцията да се запалят и оцелелите къщи в горящия град. В резултат почти всички български и еврейски къщи са съборени. Запазени са само Ески джамия, Безистенът и градският часовник. В продължение на повече от седмица преди това черкезки шайки, заедно с дезертирали турски войници и други башибозушки банди се впуснали по дюкяните и по къщите, извършили масови погроми над останалото българското население в града и околните села – грабеж и изтезания за пари, зверства и издевателства. Голяма част от населението избягало на Зайчи връх до с. Кабиле, за да запази поне честта и живота си. На 13 януари турците запалили училището, на 14 януари пламнала църквата „Свети Георги“. На 15 януари турското население от града почнало да бяга към Одрин. Чаршията и махала Каргона били напълно обрани. Всяко едно турско семейство натоварило по 2 – 3 коли със крадена стока и покъщнина. По-късно през деня, 17 януари 1878 г., воините на 23 Донско-казашки полк първи влезли в димящия и опустошен град. За превземането на града не са водени боеве. На следващия ден – Богоявление, оцелелите ямболци тържествено празнували своето освобождение.
” Днешното положение на някога цветущия Ямбол заслужава напълно съчуствие. Едва ли ще се намери на театъра на войната град, толкова пострадал от грабежите и пожарите като този. Жителите ходят като сенки около развалините на своите домове.” ген. Фьодор Гершелман, от семейство на потомствени дворяни. През април 1877 г. на война в България заминават всички мъже от семейство Гершелман, всички със звание генерал.”
…………………………………………………………………………………….
На 17 януари Ямбол чества 140 години от Освобождението си

Експозицията „Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници“ беше представена в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол на 17 януари 2018 г., от 17.30 часа.
, като част от тържественото честване на 140 години от освобождението на град Ямбол от османско владичество.

Изложбата включва репродукции на гравюри, изработени от чуждестранни военни кореспонденти, изпращани на техните издателства по времето на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. Стотиците графики, които създават са своеобразна хроника на войната.

Изложбата, притежание на Художествена галерия – Стара Загора, беше представена за първи път пред ямболската публика от изкуствоведът проф. Марин Добрев, директор на ХГ – Стара Загора и куратор на експозицията.

Празничноотбелязване на 140-та годишнина от Освобождението!
Разгледайте пълната програма на събитията:

С поредица от събития на 17 януари Ямбол ще отбележи 140-та годишнина от Освобождението си от османско владичество. По повод честванията е отпечатана специална брошура, илюстрираща ключови моменти от събитията през зимата на 1877-1878 г. Като акценти са представени участието на ямболски опълченци в Руско-турската освободителна война, „Петте дни на ужаса“, които градът преживява след падането на Плевен, както и посрещането на руските войски на 17 януари 1878 г. В брошурата са поместени спомени на участници в драматичните събития, сред които този на руския генерал Сергей Гершелман, който описва Ямбол така: „Днешното положение на някога цветущия Ямбол заслужава напълно съчувствие. Едва ли ще се намери на театъра на войната град, толкова пострадал от грабежите и пожарите като този. Жителите ходят като сенки около развалините на своите домове…“. Сред темите в информационния материал е и проектирането и ушиването на легендарното „Браилско знаме“ – първообраз на националния ни трибагреник. Знамето е сътворено по идея и с личните средства на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов и ушито от дъщеря му Стилияна. Брошурата, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Ямбол, ще бъде разпространена във всички училища и детски заведения в града, културни институти и учреждения.

На самия 17 януари програмата на честванията започва в тържествена церемония пред паметника, отбелязващ мястото, където са посрещнати руските войски. Началото е в 10.30 часа. Събитието включва и възстановка на влизането на 23-ти Донско-казашки полк в Ямбол и срещата на руските войни с жителите на града. В пресъздаването на историческия момент ще участват възстановчици от Музея на бойната слава в Ямбол и от клубовете „Традиция“ в Ямбол и Нова Загора.

В 11.00 започва шествие по улиците на града до Паметника на загиналите за националното освобождение, където също ще бъдат положени венци и цветя на признателност. Веднага след това – от 11.30 ч. в Културно-информационен център „Безистен“ ще бъде представена презентация на Регионалния исторически музей на тема: „17 януари 1878 г. – Подвиг, Свобода, Ново начало“. Програмата продължава с музикално-поетичен рецитал с участието на ямболски ученици.

По повод годишнината за първи път в града ще бъде представена и специалната изложба „Руско-турската освободителна война в гравюрите на чуждестранните художници“. Експозицията се открива от 17.30 часа в Художествена галерия „Жорж Папазов“. Програмата на честванията завършва с празничен концерт в Зрителната зала на община Ямбол от 18.30 часа. Тематичната вечер включва изпълнения на вокалните групи „Россиянка“ и Българо-руски хор „Славяне“ – гр. Сливен, на ямболската песенна формация „Пятница 13“, както и представяне на двете най-големи танцови школи в града „Ромбана“ и „All steps“.

Кметът на Ямбол Георги Славов покани всички родолюбиви граждани да се включат в проявите, посветени на 140-та годишнина от Освобождението на града.

Източник: ХГ “Жорж Папазов” Ямбол

Снимка: ” Освобождение “, графика / детайл /, автор Тодор Цонев